ŽELJKA GURA ZAKONE PO HITNOM POSTUPKU: Opozicija šokirana postupcima Vlade RS-a, iza svega stoji...

Nove zakone koje je Vlada poslala u Skupštinu, poslanici DNS-a nisu ni pokušali da objasne. Kažu da nemaju vremena. Pokušao je zato lider stranke, ali nije mogao o detaljima, jer ne zna šta je to novo pripremila Vlada u kojoj sjede i DNS-ovi ministri.

  • Politika

  • 05. Feb. 2018  06. Feb. 2018

  • 0

U Narodnu skupštinu u roku od nekoliko dana stiglo je šest odluka i zakona po hitnom postupku, a Vlada ništa od toga prethodno nije objavila. Danas su stigla dva nova zakona o kojima većina poslanika ništa ne zna. U opoziciji prave plan za sutra.

Sa Trga Republike u Narodnu skupštinu samo pristižu zakoni i to sa oznakom hitno. Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i izmjene i dopune Zakona o koncesijama.

To su dva nova dokumenta koja su stigla u Parlament dan uoči sjednice. Poslanici imaju nekoliko časova da prouče o čemu se radi. U opoziciji su šokirani postupcima Vlade.

"Zaista je neprihvatljivo da nas dovode pred svršen čin. Danas smo dobili informaciju da su stigla još dva zakona po hitnoj proceduri. To je neprihvatljivo i mi ćemo sutra nakon Kolegijuma razmotriti kako će opozicija da nastupa", rekao je za BN televiziju šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić nije odgovarao na telefonske pozive. Njegov stranački kolega i predsjednik Komisije za koncesije Radenko Đurica jeste.

"Izmjene Zakona o koncesijama donose jedino to da se investitori motivišu da ulažu ovdje, da više ne bježe. Izmjena oko visine koncesionih naknada nema. Kunem se", tim riječima je Radenko Đurica objasnio Zakon koji je Vlada uputila u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Opozicioni poslanici na osnovu onog što su površno pročitali vjeruju da je cilj novog Zakona u interesu krupnog kapitala.

"Nevjerovatno da ove odluke nisu objavljene. Interes je bio da ih bude sto manje u javnosti. Radi se o vrlo štetnim odlukama", kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović.

Nove zakone koje je Vlada poslala u Skupštinu, poslanici DNS-a nisu ni pokušali da objasne. Kažu da nemaju vremena. Pokušao je zato lider stranke, ali nije mogao o detaljima, jer ne zna šta je to novo pripremila Vlada u kojoj sjede i DNS-ovi ministri.

"Nisam pročitao Zakon. O čemu se ovdje radi zaista ne znam", poručuje lider DNS-a Marko Pavić.

Ne znaju ni poslanici većine. Čitaće, kažu, večeras. Protiv prakse da se Zakoni dostavljaju po hitnom postupku i to nekoliko časova prije početka sjednice je i SNSD-ov poslanik. Drago Kalabić priznaje da hitne procedure omogućavaju zloupotrebe.

"Ne odobravam i nisam rad hitnoj proceduri. To je moj stav. Često je hitna procedura omogućila da se brzo reaguje, ali da se ne lažemo i da se zloupotrebljava. Tako to rade mnoge izvršne vlasti na cijelom prostoru", kaže za BN televiziju poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Drago Kalabić.

Opozicioni poslanici razmatraju nekoliko opcija. Za sada je sigurna ona da će uputiti prigovor na dnevni red. Kakav će potez povući i hoće li prisustvovati zasjedanju, odlučiće sutra ujutru nakon sjednice Kolegijuma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...