TAJNA HERCEGOVAČKE KUHINJE: Napravite japrak prema tradicionalnoj recepturi iz Hercegovine

Jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela Hercegovine je i japrak

  • Gastro

  • 06. Feb. 2018  06. Feb. 2018

  • 0

 

SASTOJCI

 

listovi raštike (mladi)

500 gr. mljevenog mesa (junetina,teletina)  -masnije

i najbolje dva puta mljeveno

oko 80 gr riže okruglog zrna

sol

biber

malo paradajza

ulje

 

PRIPREMA

 

Napraviti smjesu od svih sastojaka.

 

SAVJET

 

Listove raštike staviti u ključalu vodu, pa kada se obare-prebaciti ih u zdjelu sa hladnom vodom. Nakon toga ih prebaciti u cjediljku.

Ukoliko su listovi raštike veliki, odstraniti dršku, izrezati ih na manje dijelove, stavljati po malo smjese i zavijati u što manje japrake.

(od velikog lista raštike mogu se zamotati do 4 japraka)

Japrak treba biti veličine jednog zalogaja.

 

Prethodno odstranjene drškice raštike isjeckati i staviti na dno posude, a na nakon toga, po želji dodati malo paradajza.

 

Složene japrake preliti s uljem, i sve poklopiti s tanjurom i nasuti vode (oko 1 litar). Po želji ubaciti i komadiće suhog mesa.

 

Kuhati na laganoj vatri tri sata.

 

 

POSLUŽIVANJE

 

Poslužiti s mileramom i zelenom salatom ili kiselim krastavcima.

 

Prijatno!

 

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...