VULIN ZA VELIKU SRBIJU I MALU ALBANIJU: "Srbija ne može dozvoliti da se na njenim granicama stvara 'velika Albanija'"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se rješavanje pitanja Kosova ne može desiti bez rješavanja nacionalnog pitanja Srba na Balkanu, pošto i tu postoje zamrznuti konflikti, jer je "građanski rat u SFRJ ostavio srpski narod u državama koje nije birao".

  • Regija

  • 06. Feb. 2018  

  • 5

“Evropske integracije ne mogu biti uslovljene odustajanjem od rješavanja nacionalnog pitanja Srba. Ne možemo poslije dva vijeka prijeneti tu odluku u ruke briselske ili bilo koje druge birokratije. O tome mogu odlučivati samo Srbi i niko drugi”, rekao je Vulin na okruglom stolu o bezbjednosnim i odbrambenim aspektima kosovskog problema.

Kako je istakao, država Srbija ima legitimno pravo da štiti svoje sunarodnike gde god živjeli.

"Zato treba da poslije dva vijeka nađemo način da odredimo sebe prema svijetu i prema sebi samima", konstatovao je Vulin i dodao da je to njegov lični stav, a ne mišljenje Vojske.

Vulin je, govoreći o problemu Kosova, naglasio da se stvara nova realnost, jer će nakon ubrzanog ulaska Makedonije u NATO svi Albanci na Balkanu, sa izuzetkom dvije opštine na jugu Srbije živjeti u istom bezbijednosnom i politički suštinski istom prostoru.

Svi Albanci imaće potpuno isti stav kad su u pitanju Srbi i Srbija, ocijenio je on i objasnio da neće biti razlike u mišljenju među pripadnicima tog naroda u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.Upravo zato je suštinsko pitanje kako zaustaviti "veliku Albaniju", ocijenio je Vulin, ukazujući da poruke o dolasku Albanaca do Niša nisu slučajne niti "izlivi bijesa pojedinaca".

"To su poruke koje moramo ozbiljno shvatiti, i zato proces zaustavljanja "velike Albanije" treba početi na Kosovu. Srbija ne može sebi dozvoliti ustupanje svog prostora, političkog i ekonomskog. Srbija ne može dozvoliti da se na njenim granicama stvara "velika Albanija", upozorio je on.

Vulin se osvrnuo i na zamjerke zbog toga što se Vojska Srbije uključuje u unutrašnji dijalog o Kosovu, odbacujući kritike da to predstavlja militarizaciju društva kao "neutemeljene, da nema neutemeljenijih".

"Vojska je, kako je istakao, najcenjenija i najpoštovanija institucija u društvu i zato ima ne samo pravo, nego i obavezu da kaže šta misli, "više nego neke nevladine organizacije".

Vulin nije propustio ni da oda priznanje predsjedniku Srbije na velikoj političkoj i ličnoj hrabrosti što je predložio unutrašnji dijalog o Kosovu.

U posljednja dva vijeka niko nije imao hrabrosti da toliko uđe u suštinu kosovskog problema, zaključio je on.

Okruglom stolu "Političko-bezbjednosni i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema" prisustvuju predstavnici vojske, policije, naučnih instituta, Kluba admirala i generala, organizacije rezervnih vojnih starešina, Fakulteta bezbednosti, Univerziteta odbrane i Policijske akademije Srbije.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...