MOGHERINI I HAHN NA PRESS KONFERENCIJI: "Zemlje Zapadnog Balkana imaju historijsku priliku za priključenje EU"

Evropska komisija danas je predstavila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je navedeno da bi uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina mogla postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji.

  • Politika

  • 06. Feb. 2018  06. Feb. 2018

  • 1

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vansjsku i sigurnosnu politiku, i Johannes Hahn, komesar EU za politike susjedstva i proširenja, obratili su se novinarima i predstavili najnačaajnije diejlove Strategije.

Komesar EU za politike susjedstva i proširenja Johannes Hahn je danas poručio da zemlje Zapadnog Balkana imaju historijsku priliku da pokušavju ostvariti svoju perspektivu u EU.

"Ovo je historijska prilika i ima smisla zašto bi ovaj region trebao imati perspektivu u EU. Mislim da je ovo pojašnjenje bilo potrebno, već smo to rekli nekoliko puta. Svi u regioni trebaju imati interes da rade na evropskim pertspektivama i rade na tome da se priključe EU. Ima jedno pitanje koje želim naglasiti, visoka predstavnica je već govorila o datumu. Moglo bi biti moguće da se jedan ili dva kandidata priključe do tog datuma i to je važno, ali je važnije da se ispune svi uslovi i sporazumi", kazao je Hahn na konferenciji za medije nakon usvajanja Strategije za proširenje EU.

Hahn je kazao da datum koji je defnisan ne treba da služi kao cilj niti rok, nego perspektiva i motivacija za zemlje da rade na članstvu u EU.

"Datum koji je definisan može stvoriti pozitivni pritisak za političare u regionu jer velika većina građana podržava evropske integracije. Što se tiče evropske perspektive, važno je razumjeti da ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost".

"Vladavina prava, bezbjednost imigracije, socio-ekonomski razvoj, dobrosusjedski odnosi - sve je ovo ugrađeno u konkretnih 57 akcija koje se trebaju provesti u periodu od 2018 - 2020. Postavili smo puteve i staze i očekujemo da će ovo biti pozitivan dio koji stvara optimizam. Svi moramo raditi domaću zadaću", dodao je Hahn na obraćanju medijima.

"Mi ćemo dijeliti zajedničku budućnost u Evropi kroz strategiju koju smo usvojili na kolegiju u dijelu za Zapadni Balkan koji bi se trebao priključiti EU. Govorit ćemo o rezultatima i odnosu za svaku od šest država. Bezbjednost je sve više povezana, naša vanjska politika je sve više koordinirana. Albanija i Crna Gora su već usaglašene sa EU. Jasna je potreba da građani ovih zemalja mogu uživati potrebe i prava kao građani EU. Građani Balkana i njihovi lideri žele uvesti ove zemlje u EU, naravno svaka u svoje vrijeme i svojim tempom, ali određen pravac i kretanja su već definisani", kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

Kako je kazala, bilo je dosta razgovora o 2025. godini kao datumu.

"To nije krajnji rok niti cilj, to je perspektiva. Tekst strategije je jasan, to je realan i ostvarljiv rezultat za one koji pregovaraju i za one koji bi mogli pristupiti pregovorima. Nismo samo usvojili strategiju nego smo otvorili put koji će nas voditi do novih odluka. Izvještaj EK izlazi u aprilu, a summit će biti održan u maju u Solunu", navela je ona.

"Ovdje se govori o izboru budućnosti EU, jer to je naš rad na budućnosti Evrope. EU će u budućnosti potencijalno imati nove članice, može ih biti više od 27. Spremni smo uvesti Zapadni Balkan u EU, ne nekada daleko nego za našeg života", kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...