DOPUNSKO PISMO NAMJERE MMF-u: Vlada RS pristala na zajedničku superviziju banaka

Vlada Republike Srpske obavezala se, u najnovijem dopunskom Pismu namjere koje je BiH uputila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti, kojim je predviđena razmjena informacija i saradnja na polju supervizije banaka između Centralne banke (CB) BiH, Agencije za osiguranje depozita (AOD) i entiteskih agencija, saznaje poslovni portal Capital

  • Ekonomija

  • 06. Feb. 2018  06. Feb. 2018

  • 0

U novom dopunskom Pismu namjere koje je MMF-u upućeno 29. januara, a koje je u posjedu portala Capital, navedeno je da je jedna od ključnih reformi koja ima za cilj jačanje saradnje i razmjene informacija među institucijama u finansijskom sektoru priprema Memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti pod pokroviteljstvom Stalnog odbora za finansijsku stabilnost (SOFS).

„SOFS je usvojio akcioni plan i formirao međuinstitucijsku radnu grupu za izradu teksta nacrta koji uključuje unaprijeđenu razmjenu informacija i aranžmane saradnje u polju supervizije, pripravnosti za krizu i upravljanje krizom, te nadzora nad sistemskim rizikom, sve u skladu sa preporukama osoblja MMF-a.

Prvi nacrt memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti dostavljen je osoblju MMF-a. CB, AOD, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo RS i druge nadležne strane će potpisati memorandum do juna 2018. godine, u skladu sa preporukama MMF-a“, navedeno je u Pismu namjere.

Potpisivanju memoranduma prethodiće dogovor između ovih institucija, a u vezi sa metodologijom na osnovu koje će se određivati sistemski važne banke.

„CB BiH, AOD i entitetske agencije za bankarstvo će dogovoriti identičnu metodologiju za određivanje sistemski važnih banaka, usaglašenu sa osobljem MMF-a, koju će u martu usvojiti nadležne institucije.

Identična metodologija i ulazni podaci su važan preduslov za efikasnu saradnju supervizora i nadzor nad sistemskim rizikom“, ističe se u pismu.

Sagovornici Capitala tvrde da se ovim memorandumom ugrožavaju nadležnosti RS i da se Centralna banka BiH se pojavljuje kao glavni akter bankarskog i finansijskog sektora iako nema zakonskih mogućnosti da obavlja kontrole ili nadzor subjekata obuhvaćenih supervizijom agencija za bankarstvo.

(SB/Capital.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...