DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO "DNEVNOM AVAZU": "Haranga protiv mene je pokrenuta jer nije izabran SBB-ov čovjek"

Zbog optužbi iznesenih povodom imenovanja sekretara Zajedničke komisije za prava državnog Parlamaenta, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović oglasio se saopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

  • Mini market

  • 06. Feb. 2018  06. Feb. 2018

  • 0

- U cijelosti odbacujem navode iznesene u današnjem broju lista “Dnevni avaz“ kojima je očigledan cilj moja ljudska i politička diskreditacija. To “Dnevni avaz“ i njemu nekoliko bliskih portala čini već kontinuirano, ali ovaj puta su prešli svaku moguću mjeru, tvrdeći da sam “zarad stranačkih interesa ukrao poziciju invalidnoj osobi...“.

Zbog toga želim javnost obavijestiti o bitnim činjenicama vezanim za ovaj slučaj:

Javni konkurs za mjesto sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH raspisan je na zahtjev Kolegija Sekretarijata kojeg čine lica imenovana na prijedlog političkih stranaka i to: SBB-a, SDS-a i HDZ-a BiH.

O zahtjevu za raspisivanje Javnog konkursa kolegiji oba doma PSBiH uopće nisu bili obavješteni, iako su to morali biti, jer oni vrše imenovanje s liste uspješnih kandidata.

Prije raspisivanja Javnog konkursa postojala je zakonska obaveza popune upražnjenih radnih mjesta internom preraspodjelom već zaposlenih radnika, što nije urađeno.

Lista uspješnih kandidata po navedenom konkursu sadrži devet imena. Kolegiji domova imaju pravo odabrati bilo koju od tih osoba, bez obzira na koje mjesto su rangirane od komisije za sprovođenje konkursa.

Kolegij Zastupničkog doma je jednoglasno imenovao osobu koja je na listi prvorangirana u odnosu na sve kandidate koji su već zaposleni u PSBiH. Istu odluku je jednoglasno donio i Kolegij Doma naroda. Navedena osoba nikada nije bila niti je član bilo koje političke stranke, pa ni SDA. Radi se o osobi koja je nakon završenog fakulteta od 2005. godine angažirana u PSBiH, koja prema ocjeni kolegija oba doma ima najbolje stručne reference za obavljanje posla sekretara komisije.

Odgovor na harangu koja je pokrenuta protiv mene leži u činjenici što nije odabrana osoba koja je kadar SBB-a, koja je bila ili je još uvijek jedan od lokalnih funkcionera SBB-a iz Hadžića i kao kandidat bila na izbornim listama te stranke.

Nemam ništa protiv da Zajednička komisija za ljudska prava i Agencija za državnu službu BiH preispitaju ovaj slučaj. Posebno bi bilo interesantno preispitati rad komisije za provođenje konkursa – navodi se u Džaferovićevom saopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...