SOFTIĆ PRIZEMLJIO ČOVIĆA: "EU je uređena na građanskom principu, neka se Čović pridržava evropskih vrijednosti, umjesto da VRIJEĐA BOŠNJAKE"!

Evropa je uređena upravo tako, na građanskom principu. Bosna i Hercegovina jeste država tri naroda i svih ostalih koji u njoj žive, ali ako mislimo Bosnu i Hercegovinu izvlačiti iz blata koje je ostalo kao naslijeđe rata i sukoba, mi se ustvari moramo opredijeliiti, za nešto što će nam biti vodilja na tome putu..., kazao je Safet Softić zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i potpredsjednik SDA

  • Politika

  • 07. Feb. 2018  07. Feb. 2018

  • 6

"Mi smo se nedavno susretali sa nebuloznim tvrdnjama da u Bosni i Hercegovini postoji nekih deset hiljada terorista koji su spremni na nešto. Ovo danas što smo čuli od gospodina Čovića i što je prema izjavama gospodina Izetbegovića, Čović ponovio u Briselu, je nešto što je zaista upućeno narodu koji je preživio genocid, i što vrijeđa inteligenciju. Da takve Čovićeve izjave nisu opasne, one bi bile neozbiljne i smiješne, kazao je Softić komentarišući Čovićeve navode o stvaranju "kalifata" u BiH.

"Stavljati Bošnjacima kao najvećoj žrtvi prethodnog rata, kamen oko vrata, time što mu dajete epitet nekoga ko ima veze sa terorizmom je ne samo neozbiljno nego i u uvijedljivo. Prema tome, takve izjave nikako neće doprinijeti bilo kakvoj poziciji a niti onome što je top tema ovih dana, a to su izmjene izbornog zakona, niti će pomoći da se ta pitanja i ti problemi prevaziđu", rekao je Softić.

Softić je komentarišući Čovićevu usporedbu evropskog principa građanske države sa tzv. "islamskom državom", kazao da ako se neko već predstavlja nositeljom evropskih vrijednosti onda bi te vrijednosti trebao primijeniti i u svakodnevnim izjavama.

"Evropa je uređena upravo tako, na građanskom principu. Bosna i Hercegovina jeste dražava tri naroda i svih ostalih koji u njoj žive, ali ako mislimo Bosnu i Hercegovinu izvlačiti iz blata koje je ostalo kao naslijeđe rata i sukoba, mi se ustvari moramo opredijeliiti, za nešto što će nam biti vodilja na tome putu, a vodilja može biti samo ono što Evropa propagira kao svoje vrijednosti, a to je nama svima dobro poznato", rekao je Softić.

- Naravno, valja uvažavati princip tri naroda u BiH, ali to podrazumijeva da se temeljni principi organizacije države ne mogu napustiti, dodao je Softić.

On se osvrnuo i na donošenje Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan ocijenivši da je strategija povoljnija i poštenija po Bosnu i Hercegovinu nego što se ranije u javnosti moglo čuti.

- Danas prezentirana strategija na neki način nije u skladu sa onim najavama koje su bile pristune u javnosti a koje su podrazumijevale formulu 2+2+2, ona je ipak pred zemlje Zapadnog Balkana stavila jedan izazov koji podrazumijeva da u skladu sa dinamikom ispunjavanja obaveza će teći i dinamika pristupanja EU.

"To je, po meni, puno poštenija varijanta za Bosnu i Hercegovinu i to na neki način nas stavlja pred unutrašnje izazove koji bi u konačnici trebali da znače, da onoliko koliko se konsenzusa i energije nađe u Bosni i Hercegovini, toliko će ustvari Evropska unija omogućavati dinamiku tog puta", rekao je Softić za Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...