REPUBLIKA SRPSKA OTVORENO ZAPRIJETILA FEDERACIJI BiH: Potpuna obustava snabdijevanja gasom!


Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u Federaciji BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

  • Ekonomija

  • 07. Feb. 2018  

  • 1

Republika Srpska otvoreno je zaprijetila BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom, saznaje Klix.ba.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u Federaciji BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

“Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta biće javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji”, piše u dopisu koji je brojnim institucijama poslao direktor preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik.

Dopis je upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, premijerima FBiH i RS-a Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

“Prije prekida transporta gasa obavijestićemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavilo uredno snabdijevanje prirodnog gasa”, navodi se u dopisu.

Inače, Republika Srpska usvojila je 2015. godine jednostrano tarife koje znače duplo povećanje cijena transporta gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Kako saznaje Klix, trenutno je u toku postupak za prvih 19 kilometara gdje Gas Promet – Istočno Sarajevo takođe traži povećanje transportnih tarifa, odnosno da mu se plaća ono što se nikada nije plaćalo.

S obzirom na to da je proradilo TNG postrojenje u Zvorniku strahuje se da se planira toliko povećanje tarifa preko Srbije i RS-a da se prodaje gas iz Zvornika u Federaciji BiH.

Problem vezan za tarife i obustavu gasa trenutno je problem kojim se bave entitetski organi izvršne vlasti, tačnije federalni ministar energetike Nermin Džindić (SBB) i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP).

Poseban problem predstavlja i nedostatak zakona na državnom nivou s obzirom na to da je Ustavom BiH, odnosno članom 3. Ustava BiH jasno definisano kako je transport (samim tim i transport gasa) nadležnost institucija BiH.

Postavlja se pitanje i da li Savjet ministara BiH može riješiti ovaj problem odlukom dok se zakon ne donese jer su granice sa drugim državama i međuentitetska linija razgraničenja u nadležnosti centralnih organa vlasti.

Simbolično je da će i dio teritorije RS-a ostati bez gasa ukoliko obustavi snabdjevanje gasom Federaciji BiH.

“Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo neradno pristupa prekidu transporta prirodnog gasa zbog toga što će doći do potpunog prekida snabdjevanja potrošača prirodnog gasa u BiH, ali smo na to prinuđeni jer skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka”, navodi se u dopisu Sarajevo gasa a.d. Istočno Sarajevo.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...