AMERIČKI TUŽILAC ANDREW HUGHES ZA "SB": „Žalit ćemo se na presudu Kelmendiju, i za organizirani kriminal i za ubistvo Delalića“!

Nakon što je Naser Kelmendi prvostepeno osuđen na šestogodišnju kaznu zatvora za trgovinu narkoticima, a oslobođen za organizirani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića Ćele, Andrew Hughes, Eulexov tužilac iz SAD-a, potvrdio je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ da će se Tužilaštvo žaliti na presudu.

  • Društvo

  • 07. Feb. 2018  07. Feb. 2018

  • 0

Prezentirajući optužnicu protiv Nasera Kelmendija pred sudom u Prištini, tužilac Andrew Hughes je rekao da je optuženi Kelmendi formirao, organizovao, nadzirao i usmjeravao organiziranu i strukturiranu grupu u saradnji sa Fahrudinom Radončićem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Ali Gašijem, Milovanom Jeremićem, Ljubišom Buhom Čumetom, Milanom Ostojićem  Sandokanom, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Rašetom Strahinjom, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem i ostalima. 

 

 

Na početku rezgovora za „Slobodnu Bosnu“ tužilac Andrew Hughes kaže da će insistirati na tim kvalifikacijama.

 

-Optužnica se nije promijenila otkada je prezentirana. Međutim, jedan od motiva za ubistvo se jeste promijenio, jer je nekoliko svjedoka tužilaštva svjedočilo da je Delalić bio žestoki protivnik droge, i javno je obznanio da je Kelmendi krijumčario velike količine droge i trovao djecu u BiH. Zbog ovoga je nastao veliki konflikt između optuženog i njegovih saradnika, i Ramiza Delalića.


Rekli ste da je svjedocima optužbe prijećeno, čak i smrću, kao i da su bili podmićivani, odnosno da ih se pokušalo podmititi. U kojem su periodu pritisci, prijetnje i podmićivanje odnosno pokušaj podmićivanja svjedoka bili najveći? Da li je Naser Kelmendi mogao biti isključivi i glavni naručitelj pritisaka prema svjedocima ili je to mogao biti i neko drugi?

 

Pritisci su bili najveći tokom i nakon svjedočenja. Ne postoje dokazi da su prijetnje dolazile direktno od Kelmendija, posebno uzimajući u obzir da je on sve to vrijeme proveo u pritvoru. U kriminalnim grupama ovakve prijetnje skoro nikada ne dolaze od ljudi na vrhu organizacije. Prijetnje su navodno dolazile od drugih ljudi, neki od kojih imaju bliske porodične ili prijateljske odnose sa članovima ove kriminalne organizacije. Kao što znate, trenutno se vodi postupak protiv Fahrudina Radončića i njegova dva bliska suradnika, koji su optuženi za zastrašivanja jako bitnog svjedoka u slučaju protiv Nasera Kelmendija.

 

Iz vašeg posljednjeg istupanja u javnost stiče se utisak da je tih prijetnji bilo više i da je više svjedoka bilo zahvaćeno tim prijetnjama. Šta, preciznije, možete reći o tome? Kada ste saznali za prijetnje svjedocima i šta ste učinili tim povodom? Da li ste obavijestili sud u Prištini? 

 

Prijetnjama su bili izloženi mnogi svjedoci tužilaštva. Trenutno bi bilo najbolje da ne spominjemo njihova imena. Neke od prijetnji su bile usmjerene direktno na svjedoke, a neke na članove njihovih obitelji. Naravno da smo informirali sud i odbranu o svim ovakvim incidentima i dokazima koje smo imali.

 

Da li je svjedocima 'pojačana' zaštita?

 

U nekim slučajevima svjedocima je pružana dodatna zaštita. Eulex tužilaštvo je u svoj program za zaštitu svjedoka primio nekoliko njih, gdje bi dobili pojačanu zaštitu na 24 sata i lažna imena.

 

Možete li pojasniti proceduru koja će uslijediti nakon žalbe? 

 

Nastavićemo zastupati optužbe tokom drugostepenog postupka za ubistvo Delelića i organizirani kriminal. Nakon primanja pisane presude i obrazloženja suda, odbrana i tužilaštvo imaju ograničeno vrijeme da napišu žalbu. Također imamo kratak rok u kojem imamo pravo odgovoriti na žalbu odbrane, kao i oni na našu. Nakon toga će Apelacioni sud donijeti odluku o žalbama.  

 S obzirom na prijetnje svjedocima o kojima ste govorili, da li ćete ih moći ponovo ispitati u drugostepenom postupku? Da li je samo svjedocima iz Bosne i Hercegovine prijećeno?

 

Apelacioni sud ima pravo ispitivati svjedoke povodom svakog bitnog pitanja. Prijetnje su bile upućene svjedocima iz Bosne i Hercegovine.

 

Da li ćete na bilo koji način u drugostepenom postupku moći dokazivati uticaj zastrašenosti ili podmićivanja svjedoka na odluku suda u prvostepenom postupku? 

 

Prezentirali smo dokaze tokom prvostepenog postupka da su ove prijetnje direktno utjecale na iskaze nekih od svjedoka. 

 Da li sa apsolutnom sigurnošću možete isključiti mogućnost da je politika ili neki drugi 'centar moći' imala uticaja na dosadašnji proces protiv Nasera Kelmendija? Ako ne možete isključiti tu mogućnost - ko i zašto je pokušao uticati?

 

Zbog postupka koji se trenutno vodi protiv Fahrudina Radončića i njegovih saradnika za zastrašivanje svjedoka tužilaštva, možemo pretpostaviti da postoje dokazi da su oni pokušali, koristeći se prijetnjama, natjerati svjedoke da promijene iskaz. Ipak, optuženi u ovom slučaju imaju pravo na presumpciju nevinosti, pa ostavljamo sudu da odluči da li postoji dovoljno dokaza da bi se donijela osuđujuća presuda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...