MEKTIĆ NAKON SASTANKA S PREDSTAVNICIMA POLICIJSKIH AGENCIJA: „Biće tragično ako Europol odustane od BiH"

Na sastanku predstavnika policijskih agencija održanom u Sarajevu razgovaralo se o kontakt-tački za saradnju sa Europolom, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti, potvrdio je da do dogovora nije došlo - što je ocijenio tragičnim.

  • Politika

  • 07. Feb. 2018  07. Feb. 2018

  • 1

Ministar Mektić je kazao da je BiH ušla u treću godinu pregovora po pitanju Europola, potpisan je operativni sporazum, ali je njegova implementacija dovela BiH u ozbiljne probleme, budući da ni danas nije postignut dogovor.

"Evropska komisija daje naznake, ako ne dođemo do dogovora, odustat će jednostrano od sporazuma. I mi smo jedina država u Evropi koja nema svog oficira za vezu u Haagu. Kako sada stvari stoje, do toga nije došlo ni danas. Politika se involvirala u policijske agencije, i postoje političke rezerve i opstrukcije i problemi. Ja sam pokušao da u razgovoru nekako izvučemo iz političke situacije, da to vratimo nazad u profesionalne vode - nije uspjelo", izjavio je Mektić u obraćanju novinarima.

"Saradnja i operativni sporazum sa Europolom je isključiva korist za policijske agencije. Tu im se pruža ogroman alat, EURPOL je bunar raznih obavještajnih podataka i analiza koje trebaju naše agencije da crpe i da im to bude od koristi", naveo je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je podsjetio da pri Europol-u funkcioniše Centar za borbu protiv terorizma, i da BiH trenutno nema pristup tih podacima.

"Ja sam danas rekao, za ovo oko čega se ne može postići dogovor, ja tu samo koordiniram, pokušavam da približim različite stavove. To je šteta koju trpe građani. Smanjujemo nivo bezbjednosti - izlažemo ih riziku", pojasnio je Mektić.

"Ako mi nismo dio EU centra za borbu protiv terorizma - je li to znači da možemo sami mimo čitave Evrope? Meni je problem što je ova odgovornost pitanje odgovornosti prema bh. građanima. To je moja poruka, to želim da izrazim", rekao je Mektić.

Nije siguran, istakao je, kako dalje.

"Valja nam opet tražiti izlaze. Imam viziju kako da izađemo, koristit ću svoja ovlaštenja. Tragično, sa stanovišta interesa građana BiH i njihove bezbjednosti".

U čemu je problem?

"Imamo sporazum, koji je neko dogovarao. Naveo je da će ta tačka u BiH biti u Sarajevu, na adresi Trg BiH broj 1. To je nedefinisano. Sve ovdje je Trg BiH 1. Druga stvar, imamo zakon o ministarstvima gdje se kaže da se INTERPOL prebacuje u međunarodni odjel u Direkciju za policijsku koordinaciju, gdje će se nalaziti Ured za saradnju sa Europolom. Jedni insistiraju da to bude na Trgu BiH 1, a drugi u Direkciji. MUP RS insistira na Trgu, svi ostali da to bude u Direkciji. To je totalno banalna stvar. Gdje će sjediti, to nema veze ni sa čim. To je kamen spoticanja, to izaziva ogromne prijetnje da Europol odustane, vratili smo se 300 godina unazad".

Izjavio je da je pojedincima stalo do što manje policijske efikasnosti.

"Tako zataškavaju kriminal, lopvluk. Ovo je tipično za bh. političare, da bezbjednosne institucije ne funkcionišu".

Ipak, Mektić je kazao da može donijeti odluku da uputi oficira u Haag.

"Evo, treću godinu sam u toj priči. Iskoristit ću svoja ovlaštenja, i mogu to presjeći. Treba mi još jedan krug konsultacija, neću da dozvolim da ovaj sporazum bude raskinut ni zbog jednog političkog sporazuma", izjavio je na koncu ministar sigurnosti BiH - Dragan Mektić.

(N1/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...