PODSJETNIK ZA „NAIVNE GRAĐANE“: Vuk dlaku mijenja, ali Fuad Kasumović nikada

Prije skoro godinu dana pisali smo da je prisustvo pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH naglo pojačano od početka 2012., kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata...

  • Mini market

  • 08. Feb. 2018  08. Feb. 2018

Predizborna kampanja za Opšte izbore koji će u oktobru ove godine biti održani u Bosni Hercegovini još odavno je počela. I Nezavisni blok, čiji su osnivači bivši članovi SDA, istjerani iz ove partije: Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, su u toj igri već od osnivanja ove stranke u septembru prošle godine.

Lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, znate to iz redova napisanih na našem portalu, po Bosni i Hercegovini kupi stranačke otpatke, pa se ova mlada stranka pretvorila u deponiju starih, isluženih i otpisanih političara. No, da se ovom prilikom prisjetimo kako je i zbog čega Fuad Kasumović, nova i svježa snaga Nezavisnog bloka, izbačen iz Stranke demokratske akcije.

Prije skoro godinu dana pisali smo da je prisustvo pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH naglo pojačano od početka 2012., kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata.

„Često se pominje i ime Fuada Kasumovića te njegova veza sa iranskim tajnim službama. Saradnja Kasumovića počela je još u vrijeme dok je bio zamjenik direktora carine“, pisala je Američka sigurnosna agencija (NSA).

„S tim u vezi zapadne obavještajne službe tražile su podatke o (ne)službenom boravku Fuada Kasumovića u Iranu krajem juna 2012. godine. Iako je tvrdio da je tamo zvanično, kasnije je to demantovao i rekao da je išao privatno i o svom trošku.

Posjeta je trajala 5 dana i prema podacima zapadnih službi Kasumović se tada susreo sa Abolghasem Parhizkarom (jedan od najviše rangiranih oficira VEVAK-a, odnosno MOIS-a). Interesantno je da je Abolghasem Parhizkar dva puta tokom 2014. posjetio BiH ali sa diplomatskim pasošem i oba puta se tajno sreo sa Fuadom Kasumovićem“, navodi se u izvještaju NSA.

Nakon povratka iz Irana Kasumović, koji je tada bio na funkciji zamjenika ministra finansija i trezora BiH, organizovao je iftarsku večeru za ambasadora Irana i njegove saradnike u sarajevskom hotelu „Zagreb". Za to je ekspresno saznala Ambasada SAD i odmah započela svojevrsnu istragu o vezi Kasumovića i Teherana.

Prema izvorima OSA-e, zadnjih godina (od 2012.) osobe povezana s iranskom obavještajnom službom najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora i osobe okrenute radikalnom islamu i terorizmu.

A Centar za istraživačko novinarstvo objavio je 2016. tekst o nekretninama koje posjeduju on i njegova supruga Mersija Kasumović. Pod egidama „Imovina“ i „Sudski postupci“, piše sljedeće:

„Kasumović i njegova supruga su vlasnici: tri stana, dva poslovna prostora, kuće, zemljišta i benzinske pumpe. Novinarima CIN-a je kazao da koristi automobil Audi A6 koji je registrovan na ime kćerke Aide.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kasumovića teretilo za nesavjestan rad, jer je kao direktor Carinske uprave FBiH potpisao nalog za transfer 69.000 KM carinarnici u Tuzli na ime materijalnih troškova i zakupa prostorija.

Međutim, novac je iskorišten za kupovinu stana jednog službenika Uprave. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa Kasumović je oslobođen optužbi.

Centralna izborna komisija je 2008. godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv Kasumovića zbog sumnje da u imovinskom kartonu iz 2007. godine nije prijavio cjelokupnu imovinu.

Kasumović je rekao novinarima CIN-a da ga niko u vezi sa ovim pitanjem još nije kontaktirao.

Kasumović je, također, kazao da ga nisu kontaktirali ni u vezi sa optužbama koje je protiv njega iznijela Finansijska policija FBiH.

Ova policijska institucija je 2003. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu SBK-a u kojem je Kasumović osumnjičen da je sebi i drugim funkcionerima Carinske uprave FBiH isplatio novčanu naknadu za nepostojeći odvojeni život.“

Časopis „Stav“ mu, pak, ovo stavlja na teret: „Zemljište od 3.622 m2 na kojem je napravio benzinsku pumpu koja je 2010. godine procijenjena na 1.000.000 KM, kuću i zemljište od 1.602 m2 u Zenici, poslovni prostor od 131 m2 u Aska Borića, procijenjen 2010. godine na 709.000KM, stan od 68 m2 u Gornjem Vakufu, stan u Sarajevu od 77 m2, stan na adresi Talića brdo Zenica, zemljište u Gornjem Vakufu od 72 m2, zemljište u Perinom Hanu, poslovni prostor u Crkvicama od 117 m2. Kasumović posjeduje i porodičnu kuću u Gornjem Vakufu koju kroz imovinski karton nije prijavio, kao ni dionice više firmi.“

Niko sa preciznošću ne može tvrditi koliko je „teška“ imovina supružnika Kasumović, ali dovoljno je samo da saberete podatke iznad ovog pasusa i malo pogledate cijene na OLX-u, i biće vam jasno.

Uglavnom, Predsjedništvo SDA je na sjednici održanoj 24. juna 2016. donijelo zaključak da članovi SDA koji su se za Lokalne izbore, održane iste godine, prijavili kao nezavisni kandidati, po Statutu prestaju biti članovi Stranke. A Kasumović se jeste prijavio, ali SDA ga je istjerala i zbog činjenice da su mu vlastiti interesi ispred stranačkih i državnih, te da je itekako umio novac umjesto u državni budžet „transferirati“ u sopstvenu „kasicu-prasicu“.

Kasumović je čak zloupotrijebio lik i djelo nekadašnjeg gradonačelnika Zenice, rahmetli Huseina Smajlovića, kada je rekao da Smajlović upravo Kasumovića vidio kao svog nasljednika. No, prste su onda umiješali, kako je rekao, “zli i moći željni” SDA-ovci, koji su ga nesretnog, nevinog i neshvaćenog isključili iz vlastith redova.

Pisalo se i da je ukupna nominalna vrijednost njegovih dionica, zaključno sa 2016., 673.753 KM, dok je Fuad Kasumović prikazao iznos od 20.000 KM.

Takođe nije prijavio ni da njegova supruga, pored dionica koje ima u kompaniji „Borac“ iz Travnika, posjeduje i 25% dionica u firmi “SB FARM” iz istog grada. A priču o Mersiji Kasumović, koju je njen suprug postavio na mjesto direktorice Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona, donosimo vrlo brzo. Kao i još jedan podsjetnik, onaj na sve ono što Fuad Kasumović (ni)je uradio u svom mandatu gradonačelnika Zenice.

(S.B.)

Vezane vijesti

trenutak ...