NOVALIĆ PREKINUO SJEDNICU FEDERALNE VLADE: Radončić i Čović udruženim snagama pokušavaju spriječiti reizbor Šerifa Isovića!

Premijer FBiH Fadil Novalić prekinuo je današnju sjednicu Vlade FBiH na tački dnevnog reda koja se odnosi na poništenje konkursa za imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH, te imenovanju vršioca ovih dužnosti.

  • Politika

  • 08. Feb. 2018  08. Feb. 2018

  • 6

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici, između ostalog, trebala je razmatrati imenovanje čelnih ljudi u Poreznoj upravi FBiH. Na dnevnom redu su bili prijedlozi razrješenja vršioca dužnosti direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH te imenovanje vršioca dužnosti direktora i zamjenika direktora.

Ovu tačku dnevng reda, i to kao posljendju na današnoj sjednici, predložila je ministrica finansija FBiH Jelka Miličević (HDZ) a suština njenog zahtjeva jeste da se poništi konkurs za izbor čelnika Poreske uprave FBiH te da se smijene sadašnji vršioci dužnosti i na njihova mjesta imenuju drugi. Za ovaj prijedlog glasali su ministri HDZ-a i SBB-a dok su protiv bili ministri SDA.

Imajući u vidu da je završena konkursna procedura za direktora Porezne uprave FBiH još u decembru te da se može imenovati direktor, jedini logičan zaključak koji se nameće kod nastojanja imenovanja vršioca dužnosti direktora jeste da se radi o pokušajima smjene Šerifa Isovića. Tačnije, da se radi o nezakonitom onemogućavanju izabranog kandidata da preuzme dužnost direktora.

Konkursna procedura za imenovanje direktora Porezne uprave je završena u decembru. Od osam kandidata najbolje rangirani, odnosno jedini koji je zadovoljio uvjete je Šerif Isović, dosadašnji v. d. direktora.

Agencija za državnu službu FBiH je dala svoje mišljenje u kojem je konstatirano da su ispunjeni uvjeti da se Šerif Isović postavi za direktora, ali ministri iz SBB-a i HDZ-a usprotivili su se takvom prijedlogu, te su tražili poništenje javnog konkursa!

Direktora i zamjenika direktora imenuje i razrješava Vlada FBiH na prijedlog federalnog ministra finansija. U konkretnom slučaju ne postoji apsolutno nikakvo zakonsko uporište za poništenje javnog konkursa, niti postoji zakonsko uporište za postavljanje vršioca dužnosti direktora, a sve se to našlo na dnevnom redu današnje sjednice Vlade. Ukoliko bi se danas na Vladi tako postupilo, ta odluka bi značila činjenje krivičnog djela propisanog u Krivičnom zakonu FBiH, a u kontekstu kršenja propisa, kolektivnog ugovora o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa. Bili bi prekršeni Zakon o državnoj službi FBiH, kao i Zakon o Poreskoj upravi FBiH. Kako Faktor saznaje, Vlada je sa više strana upozorena da ne krši zakone.

Problem sa Isovićem bi mogao biti to što je Porezna uprava počela kontrolirati firme koje su do sada bile zaštićene, a koje su bliske određenim političkim krugovima. Treba podsjetiti da Isović, bar kako sada stvari stoje, ima podršku javnosti, a evidentno je i da je Porezna uprava za njegovog upravljanja tom institucijom, značajno unaprijedila svoj rad i suzbijanje kriminala, poreznih utaja...

Primjera radi, u januaru 2018. godine Porezna uprava FBiH je naplatila 384.715.473 KM javnih prihoda za koje je nadležna, što je za 15.391.835 KM više u odnosu na januar 2017. godine ili iskazano u procentu više za 4,17 posto.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...