„FINANCIAL TIMES“: „Ako EU odbije Balkan, Rusija i Turska će zauzeti njegovo mjesto“

Evropska komisija je predstavila strategiju prema kojoj će neke od balkanskih zemalja moći pristupiti EU do 2025., izvještava „Financial Times“...

  • Svijet

  • 08. Feb. 2018  08. Feb. 2018

  • 0

Iako se radi na tome da bivše jugoslavenske republika postignu kriterije za pridruživanje Evropskoj uniji, izgledi da će se to dogoditi ostaju daleki, ali Evropa ne bi trebala odustati od svoje namjere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mjesto, piše britanski list.

„Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna raspravljati o proširenju svojih granica“, piše „Financial Times“ i podsjeća da je prošle godine predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker vladama šest zemalja obećao „pouzdanu perspektivu članstva u EU“. Ovaj sedmice je Evropska komisija predstavila strategiju, koja pojašnjava ovo obećanje i prema njoj bi se neke zemlje mogle priključiti EU već do 2025. godine.

“Prema dokumentu, nema mjesta idealizmu. Očigledno je od 2004. širenje EU na istok uglavnom izgubilo na značaju. Danas u EU postoji zamor od proširenja. Rast Evropske unije zbog migracija izaziva ogorčenje među biračima i dužnosnici sumnjaju u sposobnost Evropske unije da čini bilo šta, osim bavljenja ekonomskim problemima“, nastavlja autor, koji daje naglasak na geostrateški aspekt proširenja.

“Ipak, uključivanje postkomunističkog Istoka u Evropsku uniju ostaje jedno od njenih najvećih postignuća. I dalje je u interesu svih strana da ulazak u EU budu realne perspektive za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu ulaska, skloni sumnjati u iskrenost Evropske unije”, siguran je „Financial Times“.

Prema autoru, jedan od argumenata za ulazak balkanskih zemalja u EU je njihov geografski položaj, jer su sve okružene članicama Evropske unije. Njihovim napornim radom su nakon sukoba '90-ih stekli stabilnosti, što se također ne može a ne uzeti u obzir. Osim toga, njihova pomoć u praćenju imigracijskog vala je važna za EU.

„Obećanja o članstvu u EU su za balkanske vlasti sve vrijeme bila poticaj za donošenje teških odluka. Naprimjer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi Kosova. Međutim, put ulaska u EU ostaje dug, a uticaj Evropske unije postepeno se smanjuje. Danas je samo 26% Srba za ulazak u Evropsku uniju”, piše britanski list.

Ipak, nijedna od bivših jugoslovenskih republika ne ispunjava kriterije za pristupanje EU. Kao što je istakla Evropska komisija, sve zemlje karakterizira uzurpacija vlasti, odnosi države s organiziranim kriminalom, korupcija na svim razinama vlasti, kao i suzbijanje slobode govora. Osim toga, nijedna od ovih zemalja se ne može nazvati “funkcionalnim tržišnim gospodarstvom”.

Kao što je istakao Jean-Claude Juncker, 2025. je „indikativni“ datum za ulazak balkanskih zemalja u EU, a stvarna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji će se ocjenjivati na temelju njihovog objektivnog napretka.

Dakle, teoretski, neka od balkanskih država na određenom području može nadvladati današnje lidere utrke. Prema britanskom listu, taj pristup će posebno omogućiti Evropskoj uniji da prepozna nedavni napredak Albanije i pobije sumnje o favorizaciji Srbije.

“Također je pohvalan hitni zahtjev od strane EU da se riješe svi teritorijalni sporovi prije ulaska u Evropsku uniju. Ovdje se posebno radi o nepriznavanju Kosova od strane Srbije i sporovima između Makedonije i Grčke oko imena”, nastavlja autor, koji navodi dva problema koja, barem iz naše perspektive, ne mogu biti riješena u sljedećih nekoliko desetljeća.

“Bilo bi nezamislivo unutar EU izdržati ove sukobe ili opasne etničke napetosti koje ih hrane”, vjeruje autor članka.

Kao što podsjeća novinar, Evropska unija je u prošlosti stavljala previše naglaska na ekonomsku integraciju, vjerujući da će ona automatizmom donijeti političku saradnju.

“Treba vidjeti ima li Evropska unija mehanizme za mirno rješavanje sporova. Međutim, od vitalne je važnosti da njena vrata ostanu otvorena za susjede koji su iskreno posvećeni njenim vrijednostima”, zaključuje „Financial Times“.

(Logicno.com/L.R.)

https://www.logicno.com/politika/financial-times-ako-eu-odbije-balkan-rusija-i-turska-ce-zauzeti-njeno-mjesto.html

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...