PREMIJER ZVIZDIĆ ZA „SLOBODNU BOSNU“: „Strategija proširenja EU povoljna je za BiH. Ovo su tri ključna argumenta za ovu tvrdnju“!

Mislim da je Strategija EU o proširenju povoljna za BiH, i da, suprotno nekim paušalnim ocjenama, predstavlja diplomatski trijumf BiH, rekao je za „Slobodnu Bosnu“, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

  • Politika

  • 08. Feb. 2018  

  • 1

Premijer Zvizdić navodi tri ključna argumenta u prilog svojoj tvrdnji da je Strategija EU o proširenju povoljna za BiH.“Prvo, BiH je dobila teoretsku mogućnost da uđe u Evropsku uniju prva - ako nastavi ubrzano raditi na provođenju reformi i prva ispuni mjere iz Akcionog plana. Strategija je postavljena tako da nikoga ne favorizira niti diskriminira - u EU će ući prva ona država koja prva ispuni potrebne uvjete. Smatram da je to fer ponuda i da bolju ponudu nismo mogli dobiti“, kaže premijer Denis Zvizdić.

“Drugo, pred BiH nije postavljen niti jedan dodatan, i samo za BiH poseban uvjet. Sve što se traži od drugih država, traži se i od BiH. To je za nas osobito važno, posebno ako se zna da su neki iz BiH tajno lobirali da se naš evropski put uvjetuje rješevanjem nekih drugih problema, kao što je primjerice Izborni zakon BiH, što predstavlja pitanje poštivanja međunarodnog prava i postizanja unutrašnjeg političkog dogovora. Nema dodatnih uvjeta - kandidatski status ćemo dobiti nakon predaje Upitnika, i to je sada definitivno jasno i potvrđeno“. kategorično tvrdi premijer Zvizdić u izjavi za naš portal.

„Treće, za BiH je posebno važna odredba iz Srategije u kojoj se navodi da zemlje kandidatkinje moraju riješiti međusobne sporove prije ulaska u EU, te da države članice EU neće smjeti koristiti međusobne nesuglasice za blokiranje napretka u pregovorima.

Pojednostavljeno kazano, to znači da ni jedna država neće ući u EU, a da prethodno nije riješila granične sporove sa susjedima, niti će država koja uđe prva bilo kakvim uvjetima moći usporavati evropski put druge države“, naglasio je premijer Zvizdić.

„Dakle, ono što je Vijeće ministara, zajedno sa drugim nivoima vlasti, uradilo u zadnje tri godine je trasiralo i učvrstilo put BiH prema EU. Postignut je napredak koji je EK prepoznala i na ispravan i fer način pozicionirala BiH u Strategiji. 
Vrata EU su otvorena za BiH i BiH će sigurno biti članica EU. Iako je to izuzetno težak i mukotrpan put, taj najvažniji vanjskopolitički cilj će biti ostvaren, a rokovi zavise samo od nas“ naveo je Zvizdić na kraju izjave za „Slobodnu Bosnu“.

(S.B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...