VUČIĆEV INFORMER IDE NAJDALJE: "Britanci spremaju napad na Srbiju i RS - čak 600 SAS-ovaca čeka signal za napad"!

-Britanska vlada formira jedinicu za preventivna dejstva na Zapadnom Balkanu, bataljon koji bi se sastojao od 600 pripadnika elitne formacije SAS, momaka tek pristiglih iz Sirije. Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Zbog izgradnje ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova, pita se i odgovara beogradski tabloid Informer poznat po konstruiranju nevjerovatnih teorija zavjere.

  • Mini market

  • 08. Feb. 2018  08. Feb. 2018

  • 4

Informer piše da je za Republiku Srpsku 2018. godina presudna, 2018. je godina opstanka. Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese, piše Informer, pozivajući se na autorski tekst "sigurnosnog stručnjaka" iz Banje Luke, Predraga Ćeranića.

U autorskom tekstu za Analitički forum Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta Banja Luka, navodi i da je odluci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva prethodila rasprava, koju je u Domu lordova inicirala delegacija koja je boravila u BiH.

-Zaključak je jasan - Ujedinjeno Kraljevstvo se mora vratiti na Balkan (iako odlazi iz EU). Da li se i ova politička odluka može posmatrati u kontekstu bezbjednosnih prijetnji po BiH. Gdje bi bio stacioniran britanski vojni kontigent? Kakva bi mu bila uloga? O tome niti ko govori niti piše, navodi Ćeranić u svojoj analizi.

-Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Energetska bezbjednost kao pojam dolazi u prvi plan.

Izgradnja ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova, na koje Njemačka nije imuna, jer se radi o zemlji sa snažnom privredom i vrhunskom tehnologijom, ali bez energetskih resursa, stvara zebnju na Ostrvu od mogućnosti jačanja evroazijskih veza. A svi ti "tokovi" i putevi sa Istoka na Zapad vode kroz Balkan, navodi dalekovidi Ćeranić..

Ćeranić smatra da su sličnog mišljenja u američkom Kongresu, gde se i pored svih nesuglasica, demokrate i republikanci lako dogovore kada su u pitanju Rusi. U pripremi je politička odluka u vidu deklaracije koja će sadržavati smjernice o odbrani EU od energetske zavisnosti od Rusije, za što je neophodno Rusiju držati dalje od Balkana.

Ćeranić piše kako će SAD balkanskim zemljama ponuditi finansijsku pomoć u medijskom organizovanju kako bi se oduprle Rusiji, ali i ekonomsku pomoć i saradnju. Ukazivaće se da Rusija koristi gas i naftu kao političko oružje.

-Nakon Bregzita London postaje politički nezavisan od Brisela i potpuno autonoman. Balkan je ocijenjen kao područje od vitalnog interesa za Britaniju. Ostale diplomatske aktivnosti biće usmjerene prema Indiji i drugim zemljama koje su u "zlatno doba" bile pod dominacijom Krune, smatra Ćeranić.

-Sve u svemu, tendencije za opasan razvoj situacije na Balkanu više su nego vidljive. Lako je izvući zaključak da su idealna mjesta za potpaljivanje sukoba sa nedefinisanim i nejasnim ishodom prvenstveno Kosovo, jug Srbije i BiH. Iz niza izjava poznatih diplomata uočava se da neće odustati od "makedonskog scenarija" u Republici Srpskoj, a opozicija već najavljuje da oktobarski izbori neće biti regularni i da ih neće priznati.

Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese. Da li je to legitimno, da li je legalno? Naravno da jeste, zaključuje Ćeranić.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...