OD AMATERA, DO KULINARSKOG PROFESIONALCA: Napravite kremasti složenac tri u jedan, i oduševite ukućane

Petak je obično dan kada ste ispucali sve poznate i nepoznate recepte i ne znate što bi danas za ručak. Evo našeg prijedloga…

  • Gastro

  • 09. Feb. 2018  

  • 0

Potrebno:

 

40 dag mljevenog mesa

1 luk

1 dl bijelog vina

1 pakiranje (40 dag) zamrznutog povrća (krumpir i mrkva), a može i svježe

5 dag maslaca

2-3 žlice brašna

4 dl mlijeka

3 žlice kiselog vrhnja

vegeta, sol, papar, malo muškatnog oraščića (a može i bez njega)

10 dag sira trapista i po želji prstohvat peršinovog lišća

 

Priprema:

 

Na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati meso i pržiti uz miješanje dok ne promijeni boju (dok ne potamni). Dodati tada vino, posoliti i popapriti pa pržiti dok vino ne ispari.

Zamrznuto povrće skuhati u malo slane vode.

 

Za bechamel umak otopiti maslac, dodati brašno, promiješati pa uz miješanje pjenjačom dolijevati mlijeko. Začiniti muškatnim oraščićem, dodati vegetu, sol i papar pa kad se umak počne zgušnjavati dodati kiselo vrhnje. Promiješati. Ako procijenite da vam je bechamel pregust, ulijte malo vode od kuhanja povrća ili mlijeka.

 

U namašćenu vatrostalnu posudu složiti skuhano povrće koje ste prethodno promiješali sa mesom, pa sve skupa preliti bechamelom i posipati naribanim sirom.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 25 min dok složenac ne dobije lijepu zlaćanu koricu.

Poslužiti uz salatu po želji.

 

Dobar tek!

 

 

 

(SB / Recepti)

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...