NEMA NEVINIH: Svi su dali nemjerljiv doprinos da se BiH nađe na začelju EU čekaonice!

SDP je posve u pravu kada u saopćenju navodi da EU prepoznaje ogromni i negativan utjecaj politike na pravosudne institucije, medije, javne kompanije i privredu te na ogromnu korupciju u javnim nabavkama, ali i povezanost politike i organizovanog kriminala, i da je zbog toga BiH trenutno posljednja u redu za prijem u EU.

  • Politika

  • 09. Feb. 2018  09. Feb. 2018

  • 2

Teško da se iko normalan ne slaže s ocjenom SDP-a BiH da je Strategija proširenja EU otvorila evropsku perspektivu BiH, ali i da je BiH na evropskom putu trenutno pozicionirana kao posljednja u redu među državama Zapadnog Balkana.

- Pozdravljamo činjenicu da EU ovim dokumentom prepoznaje ogromni i negativan utjecaj politike na pravosudne institucije, medije, javne kompanije i privredu te na ogromnu korupciju u javnim nabavkama, ali i povezanost politike i organizovanog kriminala – navodi se u saopćenju SDP-a nakon predstavljanja Strategije proširenja EU.

To su ocjene koje se, sasvim osnovano, ponavljaju u godišnjim izvještajima još od 2008. godine, kada je naša država potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Za svaku od navedenih ocjena može se pronaći obilje dokaznog materijala, i to na svim razinama vlasti, u oba entiteta, i kod svih aktera političke scene, jednako kod desnih i kod lijevih. Svi su, bez izuzetka, doprinijeli da se BiH nađe na začelju u čekaonici EU.

Naprimjer, slučaj „reket“ plastično ilustrira ocjenu o „negativnom utjecaju politike na pravosudne institucije“.

Naime, Tužilaštvo BiH je u junu 2009. godine otvorilo istragu u predmetu „reket“ u kom su glavni akteri bili bivši predsjednik i potpredsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić. Istraga je otvorena nakon prijave tadašnjeg direktora Asa Holdinga Nihada Imamovića, u kojoj je naveo da je rukovodstvo SDP-a BiH od njega i još nekoliko investitora, putem posrednika, pokušalo iznuditi 2,2 miliona maraka za izmjene prostornog plana. Dvije godine kasnije, pod evidentnim utjecajem politike, Tužilaštvo BiH se proglasilo nenadležnim.

Ne manjka ni dokaza za ocjenu o „negativnom utjecaju politike na medije“, a drastičan primjer je SDP-ova kontrola nad Federalnom televizijom u dugom razdoblju, koja je na koncu rezultirala kandidiranjem novinara te televizije, Bakira Hadžiomerovića, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ne manjka dokaza ni za „negativan utjecaj politike na javne kompanije“. Drastičan primjer jeste izbor čelnih ljudi u Javnom preduzeću Autoceste FBiH, kada je po nalogu bivšeg premijera Federalne vlade, Nermina Nikšića, promijenjen statut tog preduzeća kako bi se za jednu od ključnih pozicija u tom preduzeću imenovao Mirsad Nikšić, rođeni brat Nermina Nikšića.

„Utjecaj politike na ogromnu korupciju u javnim nabavkama“ može se ilustrirati kriminalnim primjerom javne nabavke električne energije, odnosno preprodajom električne energije iz Sarajeva u Mostar posredstvom privatne firme iz Beograda „Rudnap“ u iznosu većem od 170 miliona KM. Naime, početkom mandata SDP-ove Alijanse za promjene, Elektroprivreda BiH prodala je struju Elektroprivredi HZHB a posrednik u ovom poslu bila je privatna firma Rudnap u vlasništvu srbijanskog tajkuna Vojina Lazarevića, koji je na ovoj transakciji u režiji politike zaradio 20-ak miliona KM.

Slični primjeri političkih uzurpacija, koji odudaraju od u evropskih standarda, mogu se pronaći doslovno kod svih aktera političke scene BiH, kod Dodika, Čovića, Izetbegovića, Radončića... danas, a kod Lagumdžije, Lijanovića, Komšića... jučer. U ovoj priči nema nevinih, svi su, bez izuzetka, manje ili više doprinijeli da se BiH nađe na začelju u čekaonici EU.

(A.M:)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...