ZORAN MIKULIĆ, ŠEF KANTONALNOG ODBORA SDP-a: "Ključne partije pokazale dobru namjeru za rješavanje izbora u Mostaru"

Krajem mjeseca počinju zvanični pregovori predstavnika SDA, HDZ-a BiH i SDP-a BiH na kojima se treba postići dogovor u vezi sa izborima u Mostaru.

  • Politika

  • 13. Feb. 2018  13. Feb. 2018

  • 0

- Postignut je preliminarni sporazum da se krene u zvanične pregovore o Izbornom zakonu koji bi rješavao pitanje izbora u Mostaru. Mislim da sam naišao na pozitivne vibracije u Općinskoj organizaciji SDA i Općinskom odboru HDZ-a BiH. Praktično, krajem mjeseca počinju zvanični pregovori, jer već smo vidjeli da od ovakvog statusa quo nema ništa i da se nešto mora riješiti – kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Zoran Mikulić uoči današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Smatra da se kvalitetno rješenje za Mostar može naći kao sublimacija svih ponuđenih rješenja.

- Želim da vjerujem kako je pokazana dobra namjera SDA i HDZ-a BiH i mislim da ćemo naći konačno zajedničko rješenje. Ne mora to biti prijedlog kakvim smo ga mi predlagali. Spreman sam da to bude “mješavina“ prijedloga HDZ-a i SDA uz naravno uvažavanje ustavnih odredbi i ograničenja koja postoje u Statutu Mostara u pogledu minimalne zaštite konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih, te maksimalnoj kvoti zastupljenosti jednog naroda kako ne bi došlo do omalovažavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda – kazao je Mikulić.

SDP, ističe, nije protiv toga da Mostar bude jedna izborna jedinica: jedan čovjek-jedan glas, da se direktno bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika.

- Dakle, voljni smo za svaku saradnju i prihvatamo sva rješenja koja su u okviru demokratskih principa, bez majorizacije bilo kojeg naroda i uz omogućavanje sudjelovanja u vlasti svim konstitutivnim narodima i onima iz reda ostalih – rekao je Mikulić.

SDP smatra da se rješenje izbornog zakonodavstva mora naći u institucijama države te je spreman surađivati sa svim partnerima i parlamentarnim strankama da bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

- Pozivamo predstavnike SDA i HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu da prihvate ili da bar raspravljaju o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je SDP predložio. Praktično to je još jedini “živi“ prijedlog u parlamentarnoj proceduri budući da su svi ostali odbijeni u dosadašnjoj proceduri – ukazao je Mikulić.

Kaže da nije bio zadovoljan kada je vidio da se u zajedničkom prijedlogu SDA i HDZ-a BiH, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, pokušavaju riješiti tri pitanja: Doma naroda u Parlamentu FBiH, Mostara i članova Predsjedništva BiH, a da se prethodno o tim pitanjima koalicioni partneri koji čine većinu u vlasti, nisu dogovorili.

- Sa tim neusklađenim rješenjima praktično se pokušavalo dobiti na vremenu - zaključio je Mikulić uoči sjednice Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se razmatra Nacrt izborne strategije za Opće izbore 2018. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...