RECEPT ZA KROFNE: 3 tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja

  • Gastro

  • 14. Feb. 2018  14. Feb. 2018

  • 0

Ovaj recept garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoća...

 

SASTOJCI: 

 

- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jajeta i 2 žumanca
- 1/2 šoljice šećera
- 1 čajna kašika soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna kašika rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca

 

PRIPREMA:

 

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.    

 

2. Jaja tucite sa šećerom i malom kašikom soli, dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

 

Dodajte potom toplo ulje, kašikicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac, pa naposlijetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3. Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.

 

Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

 

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

 

Savjet:  

 

1. Pola kesice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje, pazite da ne pretjerate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upit će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite, zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

 

E, pa, prijatno! Bez masnoća.

 

(Slobodna Bosna/Zadovoljna)

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...