PRIJEDLOG ZA VIKEND: Recept za jednostavno savršen kolač s jogurtom

Tipičan biskvit kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, upravo je ono što vam treba za doručak. Ili popodnevni desert...

  • Gastro

  • 16. Feb. 2018  16. Feb. 2018

  • 0

Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću. Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jeste što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristite istu čašicu od jogurta (kojeg ste, naravno, iskoristili). Veličina čašice je 180 ml.

Ako, pak, koristite grčki jogurt, koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne morate povećavati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

Ako baš i ne volite brusnice, ovisno o sezoni, možete staviti voće koje imate kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica.

Ali, ako niste ljubitelj voća, možete staviti i čokoladne kapljice. Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašnite prije nego ga stavite u smjesu kako ne bi palo na dno.

Naravno, ako više volite prazan biskvit, ne morate dodavati ništa. I za kraj, kada je gotov, posipajte kolač šećerom u prahu i poslužite uz neki fini, voćni čaj.

SASTOJCI:

Jedna čaša jogurta (ili grčkog jogurta), 2 čaše od jogurta glatkog brašna, 1 čaša šećera, 1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog - stavite po želji), 3 veća jaja, 1 prašak za pecivo, kesica vanilin šećera, prstohvat soli, suho voće: brusnice, grožđice ili svježe poput malina; ili čokoladne kapljice, dodajte po želji, ali ne više od 100 g kako biskvit ne bi „sjeo“.

PRIPREMA:

Zagrijati rernu na 180 stepeni. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti je, jer će ona biti mjera za ostale sastojke. Dodati, potom, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

Onda dodati ulje, jaja i vanilin šećer. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati nekoliko sati u svježem soku od narandže ili nekom po vašem izboru.

Preliti smjesu u kalup (veličine 30x10x7 cm) namazan puterom pa pobrašnjen (višak brašna istresti).

Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj rerni 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.

(Gastro.24sata.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...