SVEOPŠTA POMETNJA U MANJEM ENTITETU: "U Banjoj Luci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom"!?

Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koji su navodno u posjedu portala Dnevnik.ba.

  • Društvo

  • 20. Feb. 2018  20. Feb. 2018

  • 1

Isti izvor navodi da je sve dogovoreno na sastanku s general-majorem Johnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze - prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara "Vulkan" s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.

Učesnici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni "Kozara" u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona (što američkih što litvanskih), lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Amabasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, navodi portal Dnevnik.ba.

Dokumenti u posjedu ovog portala dokazuju da su srpski predstavnici (Savez za promjene) u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanih snaga BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vježbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljeg angažmana.

Portal navodi da su "inače, od SAD, navodno, do sada nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić - Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD".

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vježbe u Banjaluci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi se lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražili.

Jeleč, je između ostaloga, naveo i da je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vježbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude spriječavala izvođenje NATO vježbe.

Vijest portala Dnevik ba prenijele su Nezavisne novine, koje su doduše vijest demantirale ali tako da ostanu sve iznesene sumnje.

"Laž je da bi to bila bilo kakva vježba sa osiromašenim uranijumom", rekao je za "Nezavisne" Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, na pitanje o predstojećim vježbama pripadnika OS BiH i NATO trupa na vojnom poligonu na Manjači, koja je već podigla dosta bure u javnosti.

Jerinić je rekao da on tom sastanku nije prisustvovao, ali da je, raspitujući se naknadno, saznao kako jedna takva vježba uopće nije dogovorena,piše Nezavisne novine pa u nastavku teksta ponavljaju da bi NATO vežba trebala biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od februara do kraja 2018. godine, a druga bi početkom 2019. godine bila gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača određenom vrstom streljiva sa osiromašenim uranijumom!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić ustvrdio je da Predsjedništvo BiH nije ni razmatralo, niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-ova vježba na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, bez usvajanja plana ne može biti održana.

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

Naglasio je da Predsjedništvo nije dobilo službeno obavještenje Ministarstva odbrane BiH, a u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da "sa žaljenjem mora da konstatuje" da Dodik ne raspolaže sa tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva njegovih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Dodikovom dopisu.

- Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću, želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobivene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“). U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak na kojem su od strane predstavnika Oružanih snaga BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se između ostalog odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane BiH – naveo je Ivanić u pismu u koji je Fena imala uvid.

I Ivanić, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatra neprihvatljivim upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.

- Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Također, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe – istakao je član Predsjedništva BiH iz RS.

General Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, na pitanje o navodnom dogovoru koji je bh. strana postigla sa američkom, a u vezi sa organiziranjem vojne vježbe na Manjači na kojoj bi se gađalo i osiromašenim uranijumom, rekao je da još ništa nije dogovoreno, i te aktivnosti još traju, "ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime bi gađao".

Vuković je rekao da nikada nije prisustvovo jednom takvom sastanku, te da je ovo što je rekao sve što zna.

Iz NATO Štaba Sarajevo potvrdili su za Vijesti.ba da nemaju saznanja o održavanju vojne vježbe na području Banjaluke.

"NATO Štab nema saznanja o NATO vježbi, koja bi trebalo da bude održana u skorom vremenskom periodu na području Banjaluke ili na nekoj drugoj lokaciji u BiH", navedeno je u dopisu na upit Vijesti.ba.

(S.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...