I ZA PLANINE I ZA DOLINE: Zimsko varivo sa začinima koji griju...

Evo kako iskoristiti sezonske namirnice, kombinirati ih sa začinima koji griju i stvoriti ukusno jelo "na kašiku"

  • Gastro

  • 21. Feb. 2018  21. Feb. 2018

  • 0

Ovo varivo je najbolje jesti uz šnitu domaćeg hljeba sa sjemenkama.

SASTOJCI:

3 mrkve

1 korijen peršuna s lišćem

1 koraba

3 poriluka

5-6 listova hraštike

100 g graška

150 g heljde

ZAČINI:

maslinovo ulje

so

bibier

peperoncino

list lovora

đumbir u prahu

kurkuma ili curry

PRIPREMA:

1. Mrkvu, korijen peršuna i korabu očistite pa narežite na kockice. Poriluk narežite na kolutiće. Hraštiku narežite na trakice.

2. U posudu za kuhanje stavite kašikicu maslinovog ulja i ubacite narezano povrće, miješajte kutljačom. Nakon 10 minuta dodajte vruću vodu toliko da pokrije povrće, dodajte hraštiku, grašak i list peršuna, i pustite da se kuha. Dodajte začine po ukusu, jedino kurkumu ili curry dodajte na kraju, da kuhanje ne uništi ljekovitost kurkume.

3. Nakon pola sata kuhanja, dodajte heljdu i dodajte još malo vruće vode ako je isparila u kuhanju. Vode ne treba biti previše, toliko da je svo povrće pokriveno vodom. Heljda će se skuhati za 15 minuta i tada je varivo gotovo, pa dodajte kurkumu.

U slast!:)

(SB/Gastro.hr - 24sata)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...