PARLAMENT RS-a ODBIO NAZIV "BOSANSKI JEZIK": Svjedoci ratnih zločina u RS dobili poseban status, bošnjački zastupnici bili protiv

Zastupnici Domovine tražili su da se u školama u RS-u bosanski prizna kao 'jezik koji koriste Bošnjaci'; amandmani nisu prihvaćeni.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2018  22. Feb. 2018

  • 29

Skupština entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne prihvativši amandmane većinski bošnjačke koalicije "Domovina", koji su predviđali uvođenje naziva "bosanski jezik" u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

Zastupnici "Domovine" tražili su od Ministarstva prosvjete i kulture da se u školama u RS-u bosanski jezik prizna kao "jezik koji koriste Bošnjaci", jedan od tri konstitutivna naroda u RS-u i BiH.

Zastupnik te koalicije Nedim Čivić upozorio je da učenici bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu jer im se u školske dokumente ne upisuje bosanski jezik iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo zvati svoj jezik kako žele, prenosi Beta.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odgovorio je da se ponaša u skladu s Ustavom RS-a, u kojem je naveden "jezik bošnjačkog naroda".

Jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda

U Ustavu RS-a stoji da konstitutivni narodi tog entiteta – Srbi, Bošnjaci i Hrvati – govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Parlament RS-a danas je, unatoč protivljenju bošnjačkih zastupnika, usvojio i Nacrt zakona o zaštiti žrtava

ratne torture.

Lica koja dobiju status žrtve torture imaće pravo na zdravstvenu zaštitu i osiguranje, biće oslobođena troškova participacije, administrativne i sudske takse. Dobiće i pravo na banjsku rehabilitaciju, podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, posebnu psihološku podršku, socijalnu zaštitu i besplatnu pravnu pomoć.

- Ova kategorija često se pojavljuje kao svjedok u suđenjima ratnih zločina i stvarno je bilo nemoralno da oni nemaju nikakv status regulisan bilo kojim aktom - kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja izjavila je danas da će zakonom o zaštiti žrtava ratne torture biti otklonjena velika nepravda prema ovoj kategoriji stanovništva koja će biti uvedena u pravni sistem i dobiti svoja prava, iako sa zakašnjenjem od 20 godina.

- Primjetio sam da je predlagač zakona postavio dobar vremenski okvir kojim je obuhvaćen period, da to nije od datuma kada je rečeno da je zvanično počeo rat nego i malo ranije - istakao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da ovaj zakon ne bi smio da bude uveden u politikanstvo jer bi to bilo zlonamjerno prema svim žrtvama ratne torture bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Usvojen je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proizašle iz kaznenog djela, koji je upućen u javnu raspravu.

Vladajuća većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, prihvatila je odluku o zaduženju RS-a u iznosu 51,3 milijuna eura kod Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica RS-a.

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...