ZORAN GALIĆ, PROFESOR NA PRESTIŽNOM UNIVERZITETU UCLA U L.A.-u: „Treba shvatiti da nije nedostižno postići ono što je svijet...“

„Matične ćelije će se koristiti za razvoj terapija za različite bolesti“

  • Zdravlje

  • 26. Feb. 2018  26. Feb. 2018

  • 0

Profesor Zoran Galić sa prestižnog američkog univerziteta UCLA iz Los Angelesa danas je na predavanju u Sarajevu istakao da oblast matičnih ćelija predstavlja jednu od najdinamičnijih istraživačkih disciplina moderne medicine i ukazuje na veliki broj potencijalnih terapija baziranih na ovim ćelijama.

Predavanje je organizovano u sklopu obilježavanja 30 godina rada Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), čiji je Galić nekadašnji saradnik.

On je govorio o svojim iskustvima u radu s matičnim ćelijama i njihovoj adaptaciji za upotrebu u liječenju imunoloških poremećaja i bolesti poput AIDS-a.

„Matične ćelije su izuzetno važna oblast istraživanja u svijetu i pretpostavlja se da će u budućnosti igrati ulogu regenerativne medicine.

Nažalost, još nisu stigle na taj nivo da se mogu koristiti za liječenje raznih bolesti, ali u budućnosti će se matične ćelije vjerovatno koristiti za razvoj terapija za različite bolesti“, kazao je Galić.

Kada je generalno riječ o genetičkom inženjeringu, ocijenio je Galić, BiH još nije tamo gdje bi mogla i trebala biti.

„U odnosu na svijet, zaostaje i čitav region, pa i BiH, međutim treba shvatiti da nije nedostižno postići ono što je svijet napravio, ukoliko postoji spremnost da se ulaže u razvoj, odnosno kadrove, opremu i dr.“, dodao je Galić.

Naveo je da 30 godina Instituta predstavlja izuzetno postignuće ne samo kod nas, nego i u svijetu, posebno uzimajući čitav niz njegovih tehničkih i naučnih dostignuća, te kadar koji se tu školovao.

Direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Naris Pojskić je istakao je da se u proteklih 30 godina Institut pozicionirao kao jedan od ključnih naučnih subjekata u BiH u svojoj oblasti.

„Širok je spektar naših aktivnosti na koje smo ponosni, ali sigurno smo prepoznatljivi u regiji, a i šire u oblasti analize arheološke DNK, zatim različitih projekata koji se tiču primjene DNK tehnologije u determinaciji autohtonih sorti voćaka, kao i različite projekte koje realizujemo iz oblasti humane genetike, a koji imaju međunarodni značaj“, izjavio je Galić.

Tokom Dana INGEB-a, koji traju od 26. do 28. februara, osim predavanja profesora Galića, predviđene su promocije izdanja Instituta, zatim monografije povodom 30 godina postojanja, kao i svečana akademija u srijedu.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...