EKSKLUZIVNO - „SB“ U POSJEDU SLUŽBENOG DOKUMENTA: Ovo su dionice autoceste koja će se graditi sredstvima EBRD-a (VIDEO)

Na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Londonu potpisan je dodatni sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na auto-cesti "5 C" saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, uz važnu napomenu da će jednak iznos sredstava BiH osigurati iz još tri izvora, čime će biti potpuno zaokružena finansijska konstrukcija Koridora 5C.

 • Ekonomija

 • 26. Feb. 2018  26. Feb. 2018

 • 4

Od ovih sredstava 500 miliona eura biće utrošeno na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona eura na teritoriji Republike Srpske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na konferenciji, koju organizira EBRD, da je za BiH i cijeli region važno da su svi razumjeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture, jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako EBRD-a, tako i Evropske investicione banke.

Prema riječima Adnana Terzića, direktora JP Autoceste FBiH, Federacija BiH će dobiti još 750 miliona eura i to iz tri izvora: EIB-a, Kuvajtskog fonda i OFIDA (OPEC Fund for International Development), čime će praktično biti zaokružena cijela finansijska konstrukcija za sve preostale dionice koridora 5C.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je za "Slobodnu Bosnu" da se sve preostale dionice mogu izgraditi u roku ne duljem od 5 godina.

Premijer Zvizdić je rekao da su danas u Londonu potpisana dva memuranduma, prvi koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C, i drugi koji se tiče unapređenja investicione klime u BiH i modela privlačenja stranih investicija.

U nastavku teksta možete pročitati koje će se dionice prioritetno graditi iz kreditnih sredstava EBRD-a.

U Federaciji BiH:

 • Dionica Koridora Vc Poprikuše - Nemila (sadašnja procjena troškova EUR 70 miliona)
 • Tunel Ivan na Koridoru Vc (sadašnja procjena troškova EUR 50 miliona)
 • Dionica Koridora Vc od petlje Mostar Jug do tunela Kvanj (sadašnja procjena troškova EUR 60 miliona)
 • Dionica Koridora Vc Karuše – međuentitetska linija razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo (sadašnja procjena troškova EUR 35 miliona)
 • Dionica na Koridoru Vc između tunela Ivan i petlje Mostar Jug (u iznosu do EUR 240 miliona)

U Republici Srpskoj:

 • Dionica Koridora Vc Rudanka – međuentitetska linija razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo (sadašnja procjena troškova EUR 165 miliona)
 • Dionica Koridora Vc Vukosavlje - Podnovlje (sadašnja procjena troškova za EBRD učešće u ovoj dionici iznosi EUR 50 miliona)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...