Naser Orić za SB

Bolje da me pomilovao Budimir nego Kačavenda

  • Politika

  • 01. Maj 2013  01. Maj 2013

Sarajevska odvjetnica Vasvija Vidović odlučno je, u razgovoru za Slobodnu Bosnu, demantirala tvrdnje Tužiteljstva BiH da je među osuđenicima koji su dali novac za pomilovanje i Naser Orić.

Kao njegova dugogodišnja braniteljica Vasvija Vidović kaže da je molbu za pomilovanje Orića, zajedno s obimnom dokumentacijom, predala koncem septembra 2011., a da je predsjednik Federacije BiH odluku donio tri mjeseca kasnije.

Odvjetnica Vidović pojašnjava da je Naser Orić osuđen u junu 2009. na dvije godine zatvora, zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije, ali da je istodobno oslobođen krivnje po optužnici koja ga je teretila za iznudu. Budući da je prethodno skoro sedam mjeseci proveo u pritvoru, Orićeva je odvjetnica uložila apelacije Ustavnom sudu Federacije i Ustavnom sudu BiH (koje su u međuvremenu usvojene), zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije njezinog branjenika.

Vasvija Vidović dodaje i da mu je, unatoč činjenici da je Naser Orić jedini osuđenik u Federaciji koji je proveo u zatvoru sedam mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja (maksimalna je kazna iznosila pola godine), odlukom Živka Budimira ostatak kazne preinačen na četiri godine uvjetne osude.

Naknadno smo kontaktirali i samog Orića, koji je na pitanje da li je kupio slobodu dao kratki komentar. „Bolje da me pomilovao general Živko Budimir nego Vasilije Kačavenda“, odgovorio je, kroz smijeh Naser Orić. (S.M.)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 2. maja.)

loading...

trenutak ...