VARNICE NAKON DODIKOVE POSJETE SARAJEVU, IVANIĆ MU PORUČIO: "Laž je i zloupotreba da u FBiH ima sto spremnih haubica za..."

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je aktuelno Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH /FBiH/, tako da u ovom entitetu trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrijebljene.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2018  28. Feb. 2018

  • 9

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić oglasio se saopćenjem povodom današnje izjave predsjednika RS Milorada Dodika u vezi sa uništavanjem viškova doniranog naoružanja kroz program “Opremi i obuči” od strane SAD-a, u kojem podsjeća da je Predsjedništvo BiH (u sastavu Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić) u augustu 2010. donijelo Odluku o rješavanju viškova naoružanja, municije, minsko-ekplozivnih sredstava za Oružane snage BiH koja se odnosi, između ostalog, i na uništavanje viškova doniranog naoružanja kroz program “Opremi i obuči” od strane SAD-a.

Nadalje, navode da je Ministarstvo odbrane BiH bilo dužno da realizuje obaveze koje proističu iz te odluke i da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o realizaciji.

Tokom 2010. uništena je 30.081 američka puška M-16. Predsjedništvo BiH u čijem sastavu je bio i Nebojša Radmanović u naredne četiri godine nije tražilo izvještaje i u te četiri godine nije bilo nikakvog uništavanja viška naoružanja.

Predsjedništvo BiH 2015. nije donijelo nikakvu odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje (haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi), a odlukom iz 2015. Predsjedništvo je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi.

– Srpski oficiri u Oružanim snagama BiH i srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH 2017. insistirali su i nastavljaju da insistiraju da bude završen proces uništavanja navedenog naoružanja. Sve plasirane informacije doživljavamo kao neistinu i zloupotrebu ozbiljnih tema za prerano započetu izbornu kampanju – navedeno je u saopćenju člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik: Negdje u FBiH ima sto spremnih haubica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je aktuelno Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH /FBiH/, tako da u ovom entitetu trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrijebljene.

“Predsjedništvo BiH je 2015. godine promijenilo raniju donesenu odluku u vezi sa programom `Opremi i obuči` o uništavanju značajne količine naoružanja i vojne opreme u FBiH i novom odlukom izuzelo od uništenja dio naoružanja”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su sve podvale koje se čine sa pričama o paravojsci i “strašnom naoružavanju” policije Republike Srpske u funkciji da se sakrije ogromna količina oružja koju posjeduje FBiH.

“Predstavnici Saveza za promjene, ojačavajući bosansku liniju i izdajnički se odnoseći prema Republici Srpskoj, donijeli su odluku da se ne uništi oružje iz programa `Opremi i obuči` u FBiH”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić.

Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja nekadašnje Armije BiH trebalo je da bude uništeno.

“Silajdžić je potpisao tu odluku. Kasnije je tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić napravio izvršno rješenje i dao nalog da se sve uništi. Uništena je određena količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica”, istakao je Dodik.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...