BUDITE OZBILJNI SA OZBILJNIM JELOM: 5 grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše

Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša; no, umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš, pa prepržite na nešto ulja

  • Gastro

  • 02. Mar. 2018  02. Mar. 2018

  • 0

1. Odabirete loš komad mesa

U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa - od peradi, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš, pak, najbolje je praviti od junetine, te od "žilavijih“ komada mesa koji su ujedno i cjenovno povoljniji. Tačnije, riječ je o komadima od mišića koljenice, potkoljenice, prednje plećke i vrata.

2. Prekratko kuhate meso

Jeste li ikada čuli da je neko prekuhao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuhanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa, te ga pretvoriti u želatinoznu masu koja će se topiti u ustima.

3. Ne trljate meso paprikom

Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša. Ali, umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš, pa prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprijedit će okus cijelog gulaša. Prema mišljenju slavnog chefa Louisa Szathmaryja na ovaj način nekoć se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vrijeme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vrijeme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Mrkvicu, celer i drugo korjenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta prije kraja kuhanja.

5. Koristite gotove začinske mješavine od sušenog povrća

Klasični gulaš trebao bi imati okus slatke paprike i kima. Uz so i biber, u njega možete staviti i grančice timijana te lovorov list. Kuhate li s gotovim začinskim mješavinama od sušenog povrća nećete postići tu suptilnost okusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud s intenzivnim okusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

(SB/Dnevnik.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...