KRIMINALCIMA PRIBAVLJAO LAŽNE DOKUMENTE: Bojan Raonić pušten uz garanciju od 50.000 KM

Tokom istrage u okviru akcije "Papirus" policija je došla do saznanja da su optuženi izradili najmanje 50 lažnih dokumenata. Utvrđeno je da su, zahvaljujući optuženima, ukradeni identitet imali kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, a i jedno lice koje je uhapšeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

  • Hronika

  • 02. Mar. 2018  02. Mar. 2018

  • 0

Sud BiH prihvatio je garanciju od 50.000 KM i ukinuo protvor Bojanu Raoniću, optuženom za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave, saopćeno je iz Suda BiH.

-Po pravosnažnosti rješenja i nakon prijema dokaza o uplati, Sud će donijeti naredbu o puštanju Raonića na slobodu. Ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da vrijednost koja je data kao garancija, ulazi u prihod budžeta BiH - navedeno je u saopštenju.

Istim rješenjem, Raoniću je izrečena mjera zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje važeće putne isprave i zabranu izdavanja novih putnih isprava, te zabranu prelaska granice uz korištenje lične karte.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane biće vršena svaka dva mjeseca.

Optuženom će, i pored date garancije i mjera zabrane, biti određen pritvor ako se ne odazove na uredan poziv Suda, a izostanak ne opravda, ili ako se utvrdi da se sprema za bjekstvo, te ako se protiv njega pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor.

Raonić je uhapšen 3. oktobra prošle godine u policijskoj akciji "Papirus" kada je pretreseno 11 lokacija i uhapšeno više osoba. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 11 osoba, a Raonić se, između ostalog, tereti da je učestvovao u nezakonitoj nabavci pasoša i ličnih karata BiH za brojne kriminalce na Balkanu.

Kriminalna grupa, čiji je Raonić bio član, skupo je prodavala lična dokumenta sa lažnim podacima, a u dva slučaja kriminalci iz Srbije i Bugarske platili su lažni identitet sa po šest hiljada evra. Optuženi u ovom slučaju su krali identitet građana BiH, a zatim na osnovu tih podataka nezakonito izrađivali pasoše i lične karte.

Uglavnom bi prvo pronalazili kriminalce koji su zainteresovani da dobiju dokumenta BiH sa tuđim imenima. Zatim bi na prevaru kriminalce prijavljivali u BiH sa imenima stvarnih državljana BiH, čije su podatke ukrali. Na osnovu toga ti bi kriminalci sa svojom slikom i tuđim imenom dobijali originalne pasoše i lična dokumenta. Takva dokumenta dobili su brojni kriminalci, među kojima su i članovi kriminalnog klana narko-bosa Darka Šarića.

Tokom istrage u okviru akcije "Papirus" policija je došla do saznanja da su optuženi izradili najmanje 50 lažnih dokumenata. Utvrđeno je da su, zahvaljujući optuženima, ukradeni identitet imali kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, a i jedno lice koje je uhapšeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...