U OVOME SMO BOLJI OD SUSJEDA: Građani BiH su manje zaduženi od Hrvata 4 puta, a od Srba 2 puta!

Udio javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu iznosi 39,6 posto, dok je u Hrvatskoj premašio 80 posto a u Srbiji 62 posto.

  • Ekonomija

  • 03. Mar. 2018  03. Mar. 2018

Ukupna javna zaduženost Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2017. godine pala je ispod 6 milijardi eura, tako da trenutni udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu iznosi 39,6 posto.

Kada se javni dug BiH podijeli „po glavi stanovnika“, dolazimo do podatka da je svaki stanovnik BiH u prosjeku zadužen za oko 1,7 hiljada eura.

Građani BiH su na ime javnog duga četiri puta manje zaduženi od građana Hrvatske, koji u prosjeku duguju 9 hiljada eura, a dva puta manje od građana Srbije, čiji prosjek javnog duga po glavi stanovnika trenutno iznosi 3,3 hiljade eura.

Hrvatska narodna banka jučer je objavila šokantan podatak o strelovitom rastu javnog duga Hrvatske koji je prvi put nakon rata premašio iznos od 300 milijardi kuna, odnosno 39,4 milijarde eura.

Javni dug Hrvatske na godišnjoj razini porastao je za 10,5 milijardi kuna (3,2 posto) odnosno za 1,4 milijarde eura.

Kako prema posljednjim podacima o popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 4 miliona i 285 hiljada građana, to znači da je svaki stanovnik u prosjeku na ime javnog duga zadužen za nešto više od 9 hiljada eura.

Procjenjuje se da je razina javnog duga Hrvatske na kraju prošle godine iznosila oko 80 posto bruto domaćeg proizvoda.

Javni dug Srbije na kraju decembra 2017. godine iznosio je 23,4 milijarde eura i njegov udio u buto domaćem proizvode Srbije trenutno iznosi 62,6 posto.

Mjereno po „glavi stanovnika“, svaki stanovnik Srbije, na ime javnog duga, u prosjeku je zadužen za 3,3 hiljade eura, što je skoro tri puta manje od prosječne zaduženosti stanovnika Hrvatske.

(A.M.)

trenutak ...