METLA UMJESTO ROBIJE: Osuđenici u BiH odslužuju kazne radeći fizičke poslove u javnim preduzećima

Na području kantona Sarajevo osuđenici mogu “odslužiti” kaznu radeći u KJKP Rad, KJKP GRAS, KJKP Park, KJKP Pokop te Terapijskoj zajednici Kampus KS.

  • Hronika

  • 04. Mar. 2018  04. Mar. 2018

  • 0

Iako je Krivičnim zakonom, koji je donesen 2003. godine, propisano da se kazna zatvora do 12 mjeseci može zamijeniti društveno korisnim radom, ova alternativa se ne primenjuje u svim dijelovima BiH.

alt

Prema podacima Federalnog ministarstva pravde u 2016. godini zabilježena su 102 slučaja izricanja ovakve kazne, dok se u RS ovaj dio zakona još ne praktikuje.

Zatvori su svakako prenatrpani, a služenje kazne kroz društveno koristan rad osigurava i uštede u finansijama ukoliko se uzme u obzir da dan zatvora u KS košta 100 KM.

U FBiH se zakon primjenjuje od 2010. godine, kada je donesen pravilnik koji dodatno uređuje ovu oblast, a prema njemu osuđenik može raditi najmanje 10, a najviše 90 radnih dana.

Društveno koristan rad biraju najčešće osobe koje su osuđene za nedozvoljeno posjedovanje, upotrebu ili omogućavanje upotrebe narkotičkih sredstava, imovinske delikte (krađe, šumske krađe, džepne krađe i prevare) te krivična djela nanošenja tjelesnih povreda i nasilja u porodici.

Na području kantona Sarajevo osuđenici mogu “odslužiti” kaznu radeći u KJKP Rad, KJKP GRAS, KJKP Park, KJKP Pokop te Terapijskoj zajednici Kampus KS.

Rad za opšte dobro na slobodi u 2017. godini u Zeničko-dobojskom kantonu iskoristilo je 19 osuđenika.

Na području ovog kantona osuđenici mogu raditi u Domu za stare osobe u Zenici, preduzeću Alba u Zenici, Kulturno-sportskom centru Kakanj te na Gradskom groblju Visoko. Osim uređenja i održavanja, osuđenici rade na reciklaži, kao i frizerske poslove.

Na području Unsko-sanskog kantona osuđenici mogu raditi u 20 poslovnih subjekata i uglavnom je riječ o fizičkim poslovima.

U Brčko distriktu ova mera se primenjuje od 2014. godine. U prošloj godini Osnovni sud Brčko distrikta BiH je dostavio Pravosudnoj komisiji na izvršenje 16 pravosnažnih presuda.

Poslovi na kojima se obavlja delatnost mogu biti poslovi nekvalifikovanog do visokokvalifikovanog radnika, odnosno pomoćni i administrativno-tehnički poslovi.

Trenutno Pravosudna komisija ima zaključen ugovor s Javnim preduzećem Komunalno d.o.o Brčko distrikt BiH.

Osuđene osobe se raspoređuju u skladu sa sposobnostima i znanjima, a pri tome vodeći računa i o potrebama javnog preduzeća. Najčešći poslovi su: radnik na održavanju teretnih vozila, cvećar, praoničar, radnik na prikupljanju otpada, skladištar materijala i slično, piše Klix.

U narednim mjesecima očekuje se da će BiH raditi na izmjenama krivičnih zakona kako bi bili usklađeni s evropskim standardima, što bi podrazumijevalo i da kazne društveno korisnog rada budu više primjenjivane u odnosu na dosadašnji period.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...