NAPAD BEZ PRAVA NA ODBRANU: Pročitajte demantij Mirsada Berberovića koji je Avaz odbio objaviti

„Moram reagovati na vaše napise jer ste u navedenim tekstovima ne samo iznosili neistine već najdirektnije pozivate na moj linč, pokušavate uticati na tužitelje da me hapse, iznosite nezvanične podatke tužilaštva o mojoj navodnoj umiješanosti i sklapanju fiktivnih ugovora o zapošljavanju, pranju novca i utaji poreza“, piše Mirsad Berberović, vlasnik firme „Bihexo“ u demantiju upućenom Dnevnom avazu, koji, očekivano, nije objavljen na stranicama tog lista.

  • Društvo

  • 05. Mar. 2018  05. Mar. 2018

  • 0

Prema saznanju „Slobodne Bosne“, Mirsad Berberović je podigao tužbu protiv Dnevnog avaza.

U nastavku teksta pročitajte Berberovićev demenatij koji Avaz nije želio objaviti.

U listu Dnevni avaz od 12.2.2018.godine objavili ste tekst pod naslovom „Smije li tužilac po Bakirovog zeta“. U nadnaslovu ste istakli tekst: "Akcija Zadruga, osumnjičen i Mirsad Berberović". Ispod naslova je boldiranim tekstom navedeno:“Osumnjičen da je utajio porez, zbog političke zaleđine koju uživa Berberović iz istrage isključen FUP, koji vode Dragan Lukač i Aljoša Čampara“. Na naslovnoj strani pored navedenog teksta istaknuta je moja fotografija i fotografija Bakira Izetbegovića.

Slijedećeg dana, dakle 13.2.2018.godine u istom listu objavili ste tekst pod naslovom „Kriminalno klupko se odmotava“ sa nadnaslovom „Zadruga važna karika i Bakirov zet.“ Ispod naslova ste istakli moju fotografiju i fotografiju zgrade u kojoj se nalazi firma Bihexo, sa montiranom šemom navodnog načina pranja novca i dovođenja u vezu moje firme sa KJKP VIK i Elektroprivreda BIH.

Gospodo,

Vi putem vašeg dnevnog lista već duže vrijeme vodite medijsku kampanju protiv mene kao ličnosti i kao vlasnika firme Bihexo uz dovođenje u vezu moga imena sa rodbinskim odnosom sa Bakirom Izetbegovićem.

Do sada nisam reagovao na vaše istupe u kojima ima svega, osim istine.Jedina istina koja je sadržana u vašim izvještavanjima jeste da ja jesam zet Bakira Izetbegovića i to jeste privatni i faktički porodični odnos i ništa više od toga.

Vi sa tom činjenicom očito imate problem zbog političkih sukoba vašeg mentora i bivšeg vlasnika sa Bakirom Izetbegovićem, pa u tim razračunavanjima onda je dobro za vas da se Mirsad Berberović upotrijebi i bude kolateralna šteta radi postizanja vama znanog cilja.

Sada moram reagovati na vaše napise jer ste u gore navedenim tekstovima ne samo iznosili neistine već najdirektnije pozivate na moj linč, pokušavate uticati na tužitelje da me hapse, iznosite nezvanične podatke tužilaštva o mojoj navodnoj umiješanosti i sklapanju fiktivnih ugovora o zapošljavanju, pranju novca i utaji poreza.

Kada govorite o političkom uticaju Bakira Izetbegovića, koji me navodno štiti, onda ja moram vama postaviti logično pitanje, koja je to trgovina vašim uticajem da od tužilaštva navodno dobijate nezvanične informacije o istragama. Da je to i ako je to tako, onda bi to imalo katastrofalne posljedice po autoritet i zakonitost rada ove pravosudne institucije. Logično je i pitanje ko to, osim vas, u tužilačkim i policijskim strukturama špekulira da se u moju navodnu zaštitu uključila OSA i SIPA preko Osmana Mehmedagića Osmice.

Načinom izvještavanja u kome se za aferu Zadruga navodno vodi istraga za 500 firmi i isto toliko odgovornih osoba, u okviru koje je uhapšen određeni broj osoba, vi uporno upućujete i tvrdite, bez ikakvih argumenata da sam ja i moja firma umiješani u ovu aferu „kao bitna karika u lancu“. Pri tome i „izazivate“ tužitelja da me hapsi, atakujući na njegovu profesionalnu hrabrost.Tužitelja izazivate tako što ga na naslovnici pitate „Smije li tužilac po Bakirovog zeta“.Vi ste već sklopili šemu moje odgovornosti u ovoj aferi i predstavili me javnosti kao glavnog aktera cijele afere.Dalje upućujete tužilaštvo da pored ove navodne malverzacije u aferi Zadruga, treba da se pozabavi i drugim sumnjivim poslovima koje ja vodim.

Spominjete milionske tendere sa JKPJ VIK i Elektroprivredom, paušalno tvrdeći da je moja firma dobijala tendere bez osnova, da su isti bili namještani, posebno tender Elektroprivrede za pripremne radove na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla. Sramotno je za vaš list da bez ikakvih provjera iznosite netačne podatke i manipulišete javnošću. Za vašu informaciju, moja firma uopće nije učestvovala na navedenom tenderu, koji je još u toku, što ste, da ste htjeli objektivno informisati javnost, mogli lako provjeriti.

Ja poštujem slobodu javne riječi, poštujem pravo novinara da objektivno informišu o događajima koji su od važnosi za javnost, ali isto tako ne mogu dozvoliti da vaše novine, mimo svih principa novinarske etike inkvizitorski pokreće protiv mene u javnom prostoru lov na vještice kako bi se i na taj način njihov mentor razračunavao sa Bakirom Izetbegovićem.

Podsjećam vas, gospodo, da sam ja zrela osoba sa dugogodišnjim iskustvom u privredi, da meni nisu potrebni mentori bilo koje vrste, posebno ne politički, da do sada nisam imao niti jednu mrlju u svojoj karijeri, a uspjeh moje firme i ugled na tržištu stjecan je dugogodišnjim izuzetnim zalaganjem i radom svih zaposlenih radnika.

Ja ne bježim ni od kakve odgovornosti ukoliko se u bilo kakvom postupku pred nadležnim organima utvrdi moja krivica za nezakonit rad po bilo kom osnovu, ali ću se sigurno braniti od montiranih procesa i insinuacija zlonamjernih novina i novinara.

Nadam se da ćete u vašem listu Dnevni avaz u prvom narednom broju objaviti ovaj moj demanti u kome nisam imao namjeru niti da vam se pravdam, niti da ovdje dokazujem vaše laži.Namjera mi je da vam ukažem na vaš nezakonit rad, na rad suprotan svim principima slobodnog novinarstva i vaše manipulisanje javnosti.

Bio bih zadovoljan kada biste postali svjesni svojih grešaka u izvještavanju i kada biste našli snage i profesionalne odgovornosti da mi se izvinite, čime bi ublažili već nastalu štetu mojoj časti i ugledu, kao i ugledu moje porodice.

Ja ću u svakom slučaju svoju,a vi svoju istinu iznijeti na sudu.

S poštovanjem,

Mirsad Berberović

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...