SDS UPUTIO OTVORENO PISMO DIREKTORU RTRS-a: "Da li kuća na čijem ste čelu priziva i opravdava ubistvo članova opozicije"?!

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke uputilo je otvoreno pismo generalnom direktoru RTRS Drašku Milinoviću, negodujući zbog činjenice da je Javni servis RS-a odbio objaviti SDS-ovo saopštenje povodom vijesti da se priprema atentat na jednog opozicionog lidera u RS-u.

  • Mini market

  • 05. Mar. 2018  05. Mar. 2018

  • 0

Otvoreno pismo prenosimo u cjelini:

- Gospodine Milinoviću,

trećega marta, u trećem „Dnevniku“,Radio-televizija Republike Srpske objavila je vijest iz anonimnih izvora u kojoj je najavljeno ubistvo nekoga od istaknutih opozicionara u Republici Srpskoj. Dan kasnije odbili ste da objavite saopštenje Srpske demokratske stranke u kojem od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača tražimo da odgovori da li su navodi o atentatu tačni i šta je učinio da zaštiti ljudske živote ukoliko je vijest istinita.

Gospodine Milinoviću, zašto je RTRS ignorisao saopštenje i pitanja Srpske demokratske stranke? Da li ste uopšte znali da se to desilo? Da li ste znali da je urednik informativnog programa javnog servisa odlučio da ignoriše saopštenje Srpske demokratske stranke? Ukoliko ste znali za to, onda ste saučesnik u novinarskom zločinu. Ako za to niste znali, onda Vam, još jednom, po ko zna koji put, ukazujemo na neprofesionalno ponašanje urednika informatvnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

Da li kuća na čijem ste čelu priziva i opravdava ubistvo članova opozicije, pritom unaprijed pravdajući režim i glavnog i odgovornog urednika RTRS-a Milorada Dodika? Podsjećamo Vas da RTRS godinama vodi kampanju protiv opozicije. To je više nego sramna zloupotreba javnog servisa kojega je Vaš partijski šef nedavno nazvao „javnom kućom“.

Gospodine Milinoviću, Radio-televizija Republike Srpske godinama na leđa opozicije stavlja mete i pravi nepremostive jazove u društvu. Nedavne sudske presude govore kako to radite. Izmislili ste prije dvije godine vijest o tome da Fondacija „Džordž Soroš“ finansira opoziciju. Sud je dokazao da ste lagali. Na adresu javnog serisa su stigle i kazne Regulatorne agencije za komunikacije. Bar to govori kako i na koji način pišete vijesti i „istraživačke“ tekstove.

Gospodine Milinoviću, zašto u prilogu o najavi atentata niste tražili stav Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske? Da li ste se plašili odgovora? Da li ste se, gospodine Milinoviću, uplašili da ste prešli „crvenu liniju“ u stavljanju meta na naša leđa, pa sad spremate alibi i režimu i sebi u slučaju da se nekom od nas nešto desi?

I na kraju, gospodine direktore, ne ulazeći u to da li ste upoznati sa razlozima zbog čega je RTRS izbjegao da objavi naše saopštenje, tražimo od Vas kao generalnog direktora RTRS-a da u skladu sa profesionalnim i etičkim novinarskim standardima objavite isto, navodi se na kraju otvorenog pisma.

Podsjećamo, internestski portal „Vesti“ objavio je prije nekoliko dan teksst u kome se tvrdi da službe sigurnosti iz regiona uveliko razmatraju sve aspekte operativnih podataka prema kojima bi „predstojeći opšti izbori u BiH mogli da budu povod za radikalizaciju političke situacije u Republici Srpskoj, koja ne isključuje ni krvavi scenario“.

"Vesti" su navodno imale uvid u jedan od dokumenata koji uveliko kruži obavještajnim prostorom Balkana, a u kome se navodi da je na osnovu "raspoloživih informacija" intenziviran rad američkih i britanskih službi na prostoru Srbije i BiH, s ciljem destabilizacije vlasti u Republici Srpskoj i da bi se smanjio ruski uticaj na Balkanu.

Prema istom izvoru, u ovoj procjeni se povezuje sve intenzivnija diplomatska aktivnost predstavnika SAD, EU i Rusije u regionu, kao i niz događaja koji je za posljedicu imao pokušaj izazivanja nestabilnosti, poput ubistva Olivera Ivanovića u Srbiji i razne situacije i pokušaji da se Srpska predstavi kao faktor destabilizacije BiH.

U obaveštajnom izvještaju nabrojano je pet faza, navodi se u tekstu.

"Prva faza podrazumeva plasiranje istinitih ifnormacija državnim organima BiH i Srbije.

Druga faza obuhvata plasiranje dezinformacija o događaju koji je destabilizovao političko-bezbednosnu situaciju.

Treća faza je planiranje, organizovanje i izvođenje određenih akcija koje mogu uticati na političko-bezbednosno stanje.

Četvrta faza je proizvođenje 'kontrolisanog haosa', odnosno plansko izazivanje demonstracija i nereda.

U petoj fazi bi došlo do promene režima na miran ili nasilan način, uz agresivnu medijsku kampanju koja bi to podržala", ističe se u tekstu.

U izvještaju se navodi da "faze tri i četiri te operacije ne isključuju planiranje i organizovanje atentata na nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Srpskoj".

"Ova akcija bi se izvela u dobro isplanirano i tempirano vreme, a ubistvo bi izvršila osoba iz kriminalnog miljea", dodaje se u ovom izveštaju, uz upozorenje da sve informacije ukazuju da bi se operacija do kraja izvela uoči ili tokom opštih izbora u BiH, planiranih u oktobru ove godine.

"U tom neželjenom scenariju, pogotovo u izbornoj godini kad bi se moglo očekivati i da će Milorad Dodik sa svojom koalicijom osvojiti apsolutnu vlast, došlo bi do opšte bezbedonosno-političke nestabilnosti u BiH i Srpskoj. Za početak delovanja bi se iskoristilo objavljivanje izbornih lista ili vreme predizborne kampanje, a zatim bi se kao jedini mogući naručilac ubistva predstavio Dodik.

Eventualnim ubistvom opozicionog političara iz Srpske nastala bi veoma ozbiljna bezbedonosno-politička kriza, koju bi opozicija u Republici Srpskoj maksimalno iskoristila uz potpunu medijsku propagandnu podršku prozapadnih medija. Uz to bi se pokrenuo opštenarodni revolt protiv vlasti u Republici Srpskoj organizovanjem demonstracija, koje bi u jednom momentu mogle preći u takozvani kontrolisani haos. A posle bi došlo do faze pet obaveštajne operacije, koja podrazumeva preuzimanje vlasti od opozicije", navodi se u ovoj procjeni, prenosi portal "Vesti".

Prema istim izvoru, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, takođe, procjenjuju da bi se preuzimanje vlasti u Republici Srpskoj odvijalo po jednom od dva moguća scenarija - prvi je mirno preuzimanje kroz prijevremene izbore, dok bi drugi scenario podrazumijevao zauzimanje ključnih institucija oružanim putem, na sličan način na koji je došlo do promjene vlasti u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...