STEPHEN HAWKING IMA NOVU ZANIMLJIVU TEORIJU: „Vrijeme nije počelo s Velikim praskom, nego…“

Renomirani teorijski fizičar Stephen Hawking smatra da vrijeme nije počelo sa Velikim praskom, već da se prije toga jednostavno kretalo u drugom pravcu.

  • Šareni svijet

  • 05. Mar. 2018  05. Mar. 2018

  • 0

Što je postojalo prije Velikog praska?

"Granični uslovi univerzuma... su bili takvi da nije bilo granica", izjavio je Hawking nedavno za Nacionalnu geografiju.

Drugim riječima, nije bilo vremena, jer je vrijeme oduvijek postojalo, samo u drugačijem obliku.

Hawking je rekao fizičaru Neilu Degrasseu Tysonu da je, usred skoro beskonačno male kvantne pjene singularnosti Velikog praska, vrijeme postojalo u svom "iskrivljenom" stanju. Bilo je deformirano duž druge dimenzije, uvijek se fraktalno približavajući ničemu, ali nikad ne postajući ništa.

Veliki prasak koje je stvorio nešto ni iz čega tako u suštini nikada nije postojao, već stvari samo tako izgledaju iz naše perspektive.

Foto: NASA

"Svi dokazi upućuju na to da univerzum nije postojao kao takav oduvijek, već da je imao svoj početak, prije oko 15 milijardi godina", rekao je Hawking tijekom jednog od svojih predavanja.

"Morao je postojati početak. U suprotnom, svemir bi sada bio u potpunom stanju kaosa, a sve bi imalo istu temperaturu. U beskrajnom i vječnom svemiru, svaka linija vida zaustavila bi se na površini zvijezde. To bi značilo da bi noćno nebo bilo svijetlo kao površina Sunca. Jedini način za izbjegavanje ovog problema bilo bi kada, iz nekog razloga, zvijezde ne bi sijale prije određenog vremena", dodao je.

Ali, stvari su se tijekom Velikog praska dogodile drugačije.

"Gustoća bi bila beskonačna, ono što mi nazivamo singularnošću. U singularnosti, svi zakoni fizike prestaju važiti. To znači da stanje svemira nakon Velikog praska ne bi zavisilo od onoga što se događalo prije njega jer bi deterministički zakoni koji vladaju univerzumom nestali za vrijeme praska", kaže Hawking, koji dodaje da je ovo pitanje dugo mučilo fizičare.

"S obzirom na to da događaju prije Velikog praska nemaju nikakve opservativne posljedice, mogu se i izostaviti iz teorije, i reći da je vrijeme počelo sa praskom. Događaji prije Velikog praska jednostavno nisu definirani, jer je postoji način da itko izvrši proračun u vezi sa time što se tada događalo", objašnjava fizičar.

Ipak, postoje načini da utvrdimo što se moglo događati.

"Kvantna teorija uvela je novu ideju - imaginarno vrijeme. Zvuči kao naučna fantastika koja je uvedena u seriju Doktor Who. Ipak, riječ je o jedinstvenom naučnom konceptu. Možete ga zamisliti na sljedeći način. Možete predstaviti vrijeme kao horizontalnu liniju; na lijevoj strani nalazi se prošlost, na desnoj budućnost. Ali, postoji još jedna vrsta vremena, u vertikalnom pravcu. Ono se zove imaginarno vrijeme, jer nije vrsta vremena koje normalno doživljavamo. Ipak, realno je koliko i ono vrijeme na koje smo mi navikli", kaže Hawking.

“James Hartley sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari i ja smo predložili ideju da prostor i imaginarno vrijeme zaista imaju konačan opseg, ali da su bez granica. Bili bi kao površina Zemlje, ali sa dvije dodatne dimenzije. Površina Zemlje je konačna, ali nema ivice, niti granice. Putovao sam širom svijeta i nikada nisam pao sa ivice Zemlje", našalio se fizičar.

Za sada još nema fizičara koji podržavaju ovu ideju, ali su se Hawkingova predviđanja i ranije pokazivala točnim, prenosi australijski portal News.

Ono što svakako znamo jeste da, kada je riječ o Velikom prasku i crnim rupama, naše razumijevanje fizike počinje da se slama.

Jedina pouzdana stvar koju znamo u vezi sa malim kvantnim gradivnim jedinicama našeg univerzuma jeste da su vrlo nepostojane. Čak i obično promatranje može prouzrokovati njihovu promjenu. Mogu da se nalaze odjednom na dva mjesta, ili u dva različita stanja.

Čini se da predstavljaju fizičko otjelotvorenje vjerojatnoće i potencijala; elemenata stvarnosti koji još nisu odlučili gdje će otići.

Unatoč tome što utječe na naš život, još ne znamo što je vrijeme, niti odakle dolazi.

Znamo samo kako funkconira, i znamo njegove posljedice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...