BURNO U SKUPŠTINI KS: Stavljena van snage odluka o nazivu OŠ "Mustafa Busuladžić"

Razlog zbog kojeg su zastupnici tražili promjenu naziva škole jeste ispravljanje pogrešne odluke koju je Skupština KS napravila u oktobru 2016., kada je pristala na promjenu imena OŠ "Dobroševići" u OŠ "Mustafa Busuladžić".

  • Politika

  • 05. Mar. 2018  05. Mar. 2018

  • 0

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon više od sat vremena rasprave su sa 18 glasova 'za', šest 'protiv' i tri 'suzdržana' donijeli odluku o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovnoj školi na području općine Novi Grad, a radi se o OŠ "Mustafa Busuladžić".

Zastupnik Naše stranke Peđa Kojović podnio je Prijedlog da se izmijeni naziv OŠ "Mustafa Busuladžić", istaknuvši da ime ove škole izaziva mnoštvo opravdanih diplomatskih protesta.

Razlog zbog kojeg su zastupnici tražili promjenu naziva škole jeste ispravljanje pogrešne odluke koju je Skupština KS napravila u oktobru 2016., kada je pristala na promjenu imena OŠ "Dobroševići" u OŠ "Mustafa Busuladžić".

Rasprava je bila duga i teška sa mnogo međusobnih optužbi među zastupnicima. Zastupnik Safet Mešanović istaknuo je da će pripremiti za sljedeću sjednicu prezentaciju o Mustafi Busuladžiću te da će dovesti njegovu sestru, koja ima 90 godina, da govori o svom bratu. Također, Mešanović je kolege iz opozicije optužio da se bave islamofobijom.

Zastupnici su također problematizirali da li postoje vjerodostojni izvori da je Mustafa Busuladžić bio fašista, te na osnovu čega se donose zaključci.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić koja je i ranije pokretala inicijativu promjene naziva škole, danas je prezentirala nekoliko isječaka iz historijskih dokumenata koji govore o liku i djelu Busuladžića. Nakon rasprave zastupnici su usvojili prijedlog da se stavi van snage odluka koja je donesena 2016., tačnije da se stavi van snage ime škole "Mustafa Busuladžić".

Skupština KS-a je u nastavku sjednice donijela odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju projekta „Energetska efikasnost za BiH“ i to za tri škole.

Na današnjoj sjednici je Skupština KS-a prihvatila i inicijativu za smjenu predsjednika i Skupštine KJP ZOI '84.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...