JASNA PORUKA EVROPSKOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE: Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s odlukom u predmetu „Sejdić i Finci“

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Europskoj povelji ljudskih prava ili presudama Europskog suda za ljudska prava za EU su neprihvatljive, naveo je Johannes Hahn, europski komesar za proširenje, u pisanom dopisu Europskom parlamentu u odgovoru na poslaničko pitanje.

  • Politika

  • 06. Mar. 2018  06. Mar. 2018

  • 1

To, praktično, znači da bilo kakve izmjene koje ne budu uvažile odluku u predmetu "Sejdić i Finci" neće biti prihvaćene od strane EU.

"Europska komisija prije svega smatra da izborna reforma mora unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka 'Sejdić i Finci' ne traži punu reviziju Izbornog zakona, nego ciljano prilagođavanje sastava Doma naroda", naveo je Hahn u odgovoru na poslaničko pitanje prošlog petka.

Ovo, opet, znači da je za EU primarno pitanje kompozicija Doma naroda, a ne pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Savjet EU u zaključcima iz oktobra 2017, pored i dalje važećih preporuka Organizacije za europsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, zahtijeva da BiH implementira odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. koja se odnosi na određene izborne odredbe u FBiH", naveo je Hahn.

On je jasno naveo i šta EU očekuje nakon izbora u oktobru: BiH, kako kaže, treba ne samo da provede izbore, nego i da brzo implementira rezultate i formira sva zakonodavna i izvršna tijela, što će biti osnovni demokratski test dok zemlja aplicira za članstvo.

I ne samo to - Hahn također nije ostavio nimalo sumnje da EU u tom smislu BiH neće progledati kroz prste.

"Europska komisija će jasno procijeniti da li BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava političke kriterije za početak pretpristupnih pregovora, što uključuje ispunjavanje europskih standarda i standarda ljudskih prava, među kojima je i zabrana diskriminacije po etničkoj osnovi, što je eksplicitno zabranjeno europskim zakonima", naveo je Hahn.

I u Delegaciji EU čvrsto stoje na tome da odluka "Sejdić i Finci" mora biti ispunjena, i to u skladu s europskim standardima.

"Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se europskim standardima, a ne udaljavati se od njih. Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Političari ne smiju bježati od svoje odgovornosti da pronađu takav kompromis", navela je za "Nezavisne" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Dodala je da odluka "Sejdić i Finci" nije skinuta s dnevnog reda i podsjetila da je Savjet EU zatražio od Europske komisije da, kada bude pripremala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, posveti posebnu pažnju statusu njene implementacije.

"Međunarodne obaveze ove zemlje neće nestati i na vlastima BiH je da se njima pozabave i ispune ih", dodala je ona.

(NN/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...