IZETBEGOVIĆ: "Međunarodna zajednica se uzda u SDA, mi smo im glavni saradnik, to je kičma političkog života u BiH"

"Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta sa njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali sa međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno sa njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni saradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, sa ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu".

  • Politika

  • 07. Mar. 2018  08. Mar. 2018

Lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je u Pressingu na N1 o Izbornom zakonu.

Očekivalo se da će jedna od glavnih tema u Mostaru biti Izborni zakon. Tek ste ga onako usput pomenuli. Šta se tu dešava? Hoće li Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, na kraju presjeći, iskoristit bonske ovlasti i nakon maja koji ste dobili kao rok da to riješite, proglasiti novi izborni zakon?

"On je to nagovijestio i čudnu je diplomatsku grešku napravio. Sad će svi da dignu ruke i da čekaju da to Inzko riješi, da dođe neki taj zadnji rok i da visoki predstavnik tu stvar riješi. Dva rješenja visokog predstavnika je oborio Ustavni sud BiH i nije ih vratio visokom predstavniku da ih popravi. Ustavni sud je trebao onome ko je kreirao ta rješenja vrati na doradu, a ne politčarima u BiH koji nisu u stanju da nađu kompromis na tim stvarima. Dolazi u obzir da OHR ispravi svoje greške", kazao je Izetbegović..

Kako je kazao, SDA je do sada par puta istrčavala u najboljoj namjeri da neke stvari riješe.

"Sve u čemu se složi HDZ i ljevičarske stranke, ako nađu balans u tome, povećanje broja zastupnika, SDA neće biti problem. Svako rješenje gdje se oni usaglase, neće biti problem da se riješi".

Ako se ne dogovorite, Inzko ne donese odluku, održe se izbori po postojećem Izbornom zakonu, hoće li se desiti ovo što najavljuje lider HDZ-a Dragan Čović, jedna potupna blokada svih institucija u BiH.

"Ne bih rekao. Ko će se usuditi da pravi potpunu blokadu? Za te stvari se ide u zatvor. Ne bih rekao da ima spremnosti bilo koga u ovoj zemlji. Svi nešto prijete, kupe neke poene, da destabiliziraju zaista zemlju svojim nepostupanjem u ovom slučaju, mislim da takve spremnosti nema"

Vi ste optuženi da ste glavni problem. Stiče se dojam da bi sve bilo lako rješeno da nema vas u Predsjedništvu? Je li to tako?

"Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta sa njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali sa međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno sa njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni saradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, sa ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu".

Vidjeli smo da ste bili prilično suzdržani na trilaterali u Mostaru dok su ostali učesnici bili srdačni, izljubili se, a vi stajali po strani.

"Ko se s kim ljubio, ko se kako pozdravljao, ja to nisam registrovao. Ja sam radio ono što je moj posao tamo. Evo, ovo o čemu sam sad govorio. Imamo otvorena pitanja između dvije države, želim da ih riješimo. Troše nam vodu iz Drine, iz Buškog jezra, ne plaćaju. Pokušavali smo da te stvari riješimo. Vrijeme je bilo da uradimo neke stvari. Dok god stvari idu onako kako meni odgovara, mogu biti na oko pasivan. Kada stanu stvari, kada ne idu, naravno da ću se intenzivnije suprostavaljati i tražiti rješenje", naveo je Izetbegović

Kako je kazao, sve ono što je u Reformskoj agendi zacrtano je išlo.

"Percepcija u javnosti je vrlo loša, a rezultat nije uopšte loš. Ako imate par milijardi KM prikupljenih poreza više nego u prethodnom periodu, to je direktni pokazatelj jačanja privrede. Neke stvari su išle dobro, kada su zapele i ja sam počeo malo jače da se suprostavljam, da bivam glasniji. Prilazim kraju mandata, želim neke stvari da zatvorim, možda postajem malo nervozniji s godinama".

S godinama ili zbog zbivanja na sceni?

"Nakon odlaska gospodina Konakovića, mi smo otvorili proces u Goraždu, Konjicu i Tuzlasnkom kantonu", kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Konferencija za medije u Mostaru je bila na rubu incidenta. Vučić vas je čak optužio da ne govorite istinu.

"Naime, dva su prijedloga bila od strane Vučića kada govorimo o granici i centralama. Jedan je bio da se rade devijacije, da Srbija prelazi na našu stranu, a druga je bila da se na 99 godina da pravo služnosti ili kako Srbi kažu, službenosti. To su stvari koje ne rješavaju predsjednici. Mislim da druga dvojica članova ne bi imala ništa protiv o ta dva rješenja i ne vide problem. Ja vidim da jeste problem", kazao je Izetbegović.

"Ako su poklopili zemljište, u funkciji tih elektrana, ako su protekle milijarde kubnih metara Drine, a nismo dobili pare, za mene je to problem. Ja to ne mogu prebijati preko koljena. Srbija nam nudi neizgrađeno zemljište. Ko je Bakir Izetbegović? Nije to moja ni Čovićeva ni Ivanićeva ćaćevina. Nisam spreman predati zemlju. Oni se takstativno nisu tu izjasnili. Čović je kazao da se nada da ću napraviti iskorak ka srbijanskom prijedlogu. Ne možemo razgovarati ozbiljno dok eksperti ne sjednu i ne pripreme neke prijedloge", kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović

trenutak ...