KAKO LI JE OBRAZOVANIM EU POLITIČARIMA S NJIMA: HDZ-ova europarlamentarka komentarisala uređenje BiH, pa se neviđeno izblamirala

Uistinu je zastrašujuće da neko u ovako malo rečenica pokaže ovoliku količinu neupućenosti i neznanja, a Šuica je samo jedna u plejadi hrvatskih europarlamentaraca koji iole politološki potkovanu osobu posljednjih mjeseci istinski uveseljavaju svojim nebuloznim tumačenjima i tvrdnjama o konsocijacijama, federalizaciji i građanskom konceptu.

  • Mini market

  • 08. Mar. 2018  08. Mar. 2018

  • 7

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica jučer je izjavila da građanski koncept nije univerzalna evropska vrijednost niti univerzalno primjenjiv u Evropskoj uniji.

- Upravo je obrnuto od onog što se tvrdi iz Sarajeva. Više je primjera višenacionalnih, konsocijalnih demokracija u Europskoj uniji, koje zbog prirode sastava svog stanovništva nemaju tendenciju biti građanskima u smislu konstrukcije vlasti na principu jedan građanin- jedan glas, kazala je Šuica sudjelujući u političkom magazinu Argumenti Naše tv iz Mostara.

U BiH smo već navikli od HDZ-ovih i drugih nacionalnih političkih opcija opetovano slušati ovakve i slične tvrdnje koje se, međutim, ne potkrepljuju nikakavim konkretnim primjerima ili dokazima, valjda se nadajući da će neka laž postati istinita samo ako je dovoljno puta ponove. Problem je, međutim, što velika većina evropskih država jeste građanski uređena i ne poznaje koncept konstitutivnih naroda, uključujući i one multietničke poput Velike Britanije, Španije i Švicarske. Činjenica da ove države imaju određen stepen decentraliziranosti i svojim regijama omogućavaju viši ili manji stepen autonomije, ne mijenja činjenicu da su njihovi politički sistemi zasnovani na građaninu a ne bilo kakvom kolektivu kao temelju, i da se vlast bira po većinskom građanskom principu. Jedini sličan primjer BiH je Belgija čiji ustav definiše postojanje „tri zajednice“ koje čine državu.


Dalje je Šuica, govoreći o tome što su smjernice Evropske unije za institucionalne reformame u BiH ona je kazala da su smjernice EU iskazane u nekoliko navrata u rezolucijama Evropskog parlamenta, a to su poštivanje konstitutivnosti naroda i ostvarivanje prava svakoga od tri naroda i ostalih.

No, rezolucije koje Šuica spominje nisu nikakve zvanične smjernice Evropske unije, nego jedna jedina usvojena rezolucija u Evropskom parlamentu predložena i izlobirana upravo od hrvatskih zastupnika. Takve rezolucije nisu obavezujuće. One imaju nadasve simboličan karakter. Ipak, stavrna vlast EU leži u Evropskoj komisiji i Evropskom vijeću, a iz tih institucija ne postoji zvaničan stav o „federalizaciji“ BiH. No, upečatljivo je kako hrvatske nacionalističke garniture ovdje zloupotrebljavaju federalizam. Federacija kao zajednica više političke jedinice je čest i legitiman koncept u uređenju evropske država, no federalizacija sama po sebi nipošto ne podrazumijeva etnoteritorijalizaciju kako podmeće HDZ.

Šuica dalje tvrdi:

-U konačnici ni sama Europska unija nije utemeljena na građanskom konceptu, čak nije ni federacija, već unija suverenih država tj. konfederacija.

Po svojoj nesuvislosti i nebuloznosti ova izjava se posebno ističe. Dakle, Evropska unija jeste unija suverenih ali nezavisnih država. No kakva je tu konkretno poveznica i logika s Bosnom i Hercegovinom koja ima hiljadugodišnju kontinuiranu državnost i nije nastala nikakvim činom ujedinjenja? Čak ni multietničnost EU nije usporediva s primjerom BiH, jer kod prve je upravo slučaj ulaska desetina različitih naroda u jednu državu uniju, što sa Bosnom i Hercegovinom svakako nije slučaj. Također, netačna je i tvrdnja da je EU konfederacija. Ako bismo govorili u njenom uređenju, EU je u suštini mješavina i federalnog i konfederalnog modela. Po svojim nadležnostima EU se može označiti kao tipična federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštite sredine, a konfederacija u unutrašnjoj, socijalnoj i ekonomskoj politici, dok u vanjskoj politici djeluje kao međunarodna organizacija.


Dakle, uistinu je zastrašujuće da neko u ovako malo rečenica pokaže ovoliku količinu neupućenosti i neznanja, a Šuica je samo jedna u plejadi hrvatskih europarlamentaraca koji iole politološki potkovanu osobu posljednjih mjeseci istinski uveseljavaju svojim nebuloznim tumačenjima i tvrdnjama o konsocijacijama, federalizaciji i građanskom konceptu. Možemo samo zamisliti kako je onim obrazovanim evroparlamentarcim s njima.

(D.Hadžović)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...