PROZIRNI SPIN MLADENA IVANIĆA: "Pitanje granice Srbije i BiH se ne rješava zbog nesređenih bošnjačkih odnosa"!

Zbog nesređenih bošnjačkih političkih odnosa u Sarajevu, pitanje granice Srbije i BiH bez razloga je pretvoreno u "neku veliku temu", izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

  • Politika

  • 08. Mar. 2018  08. Mar. 2018

  • 3

Ivanić je potvrdio da je prijedlog iz Srbije već dostavljen institucijama BiH od kojih očekuje da konačno započnu posao na tom predmetu.

"Nekorektno je to što trenutno nema nikakvog stava BiH. Sam teško mogu da ubrzam rješavanje problema jer je u pitanju frustracija Bošnjaka. Bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH na tom pitanju ne možemo ništa", rekao je Ivanić za "Večernje novosti".

On kaže da je problem to što je granica na nekim mjestima nelogična i pojašnjava da je Srbija željela da dođe do razmjene teritorije na dva mjesta oko pruge.

"Tu bi se razmijenilo bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni. Smatram da je to korist i za BiH", rekao je Ivanić.

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik", Ivanić je naglasio da Srbija nikada nije zahtijevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korištenje malog dijela teritorije na stotinjak hektara na te dvije lokacije.

Ivanić je također rekao da Beograd traži mogućnost slobodnog korištenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica rijeka Drina.

"Srbija traži i da joj BiH omogući nesmetanu upotrebu te teritorije, odnosno da tu mogu biti i mašine i da mogu da se obnavljaju postrojenja", pojasnio je Ivanić.

Očigledna je činjenica da se srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, u sporu Srbije i BiH oko državne granice na Drini, ponaša kao lobista Srbije. Ivanić namjerno zanemaruje nespornu činjenicu da je spor nastao zbog neprihvatljivog zahtjeva Srbije koja je najprije tražila da se granica na Drini korigira tako da svi energetski potencijali (HE Bajina Bašta i HE Zvornik) pripadnu Srbiji, mada su dijelom izgrađeni na teritoriji BiH, dok je BiH tražila da se verificira postojeća granica koja ide sredinom toka rijeke Drine, a da se problem eksploatacije dvije hidroelektrane riješi posebnim međudržavnim ugovorom.

Srbija je tek kasnije pristala na taj uvjet, no nije željela razgovarati o plaćanju nadoknade za potopljeno zemjište, a pogotovo nije željela razgovarati o pravičnoj raspodjeli hidropotencijala Drine na njenom srednjem toku, gdje ova rijeka čini međudržavnu granicu. Kao što je poznato, Srbija i Republika Srpska pokušale su prisvojiti ovaj ogromni ekonomski resurs pa su svojevremeno, bez znanja državnih institucija BiH, dodijelili koncesiju talijanskoj kompaniji za izgradnju dvije hidroelektrane na Drini. Srećom, ta je koncesija kasnije poništena, preciznije rečeno - Talijani su se pod pritiskom bh diplomatije povukli iz ovog mutnog aranžmana na štetu BiH.

Nije dakle "zapelo" zbog nesređenih bošnjačkih odnosa i zbog frustracije (?) Bošnjaka, kako tvrdi Ivanić, nego je problem potpuno nerealna ambicija Srbije da prisvoji cijeli hidropotencijal na Drini, što se nije niti će se ikada desiti, a što, vidimo, izaziva silnu frustraciju srbijanskih političara i njihovia lobista iz RS-a, na čelu s Ivanićem.

(A.M.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...