MILAN TEGELTIJA: ''Pritisci na pravosuđe postoje i...''

Reforma pravosuđa biće jedno od važnih pitanja kada BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU; međutim, strukturirani dijalog o pravosuđu u BiH dosta dugo traje

  • Mini market

  • 12. Mar. 2018  12. Mar. 2018

  • 0

EU je na posljednjem sastanku u julu svim predstavnicima u procesu dala jasne smjernice o tome kako riješiti otvoreno pitanje Nacrta zakona o sudovima BiH u skladu s Ugovorom o funkcionisanju EU, kako bi se uklonio jedan od izvora neefikasnosti pravosuđa u BiH.

"Povjerenje građana općenito u javne organe u BiH je na niskom nivou. Ono što radimo je u kontekstu povećanja povjerenja građana u naš rad. Opća percepcija je da je povjerenje na nezadovoljavajućem nivou, iako u posljednje vrijeme nismo istraživali. Stepen povjerenja u javnu vlast je loš, a tu sudbinu dijeli i pravosuđe.

Ima razloga za nepovjerenje građana jer imamo nezadovoljavajuće rezultate u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Mislim da je zbog toga došlo do porasta nepovjerenja građana u pravosuđe što je zasjenilo dobre rezultate", kazao je Tegeltija.

On je istakao da nije problem u sudijama i tužiocima, jer tu ima poštenih i čestitih ljudi.

"Mislim da je loš ambijent u kojem pravosuđe djeluje. Činjenica je da živimo u svim sferama opšteg konflikta".

Tegeltija smatra da se neopravdano teret borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala prebacuje samo na pravosuđe.

"Borba protiv korupcije podrazumijeva čitav front svih državih institucija, uključujući pravosuđe, ali i policijske agencije. Mislim da je loša komunikacija između pravosuđa i policijskih agencija u BiH".

Mogu li se isključiti pritisci na pravosuđe?

"Pritisci se ne mogu isključiti u cjelosti. Pritisci postoje, dešavaju se i oni su javni, ne kriju se. Nema značajnih razlika u pritiscima političkih stranaka u BiH. Jasno je da za političare nikada nećemo biti dovoljno dobri", odgovorio je Tegeltija.

Na pitanje u kojoj mjeri bh. pravosuđe popušta pod pritiscima, gost Dana uživo odgovara:

"U cjelini sigurno ne popušta, ali može biti izolovanih slučajeva. To je sistem od blizu 6.000 ljudi i ne možete isključiti različite vrste dešavanja. I to se ne može smatrati pojavom.

Ali definitivno ima slabosti i kritičnih tačaka na koje treba obratiti pažnju i pojačati ih", rekao je Tegeltija.

Već dugo traje proces na relaciji Mektić - Jukić. Kakvo je Vaše mišljenje o tome.

"Građansku parnicu Jukić i Mektića ne mogu komentarisati. Ona ima svoju dinamiku, svoj tok i treba sačekati epilog postupka. Ali sporedne rekacije mogu komentarisati.

Mislim da niko od pripadnika pravosuđa niti izvršne vlasti ne treba izlaziti iz okvira neke društvene i javne prihvatljive komunikacije kada govore jedni o drugima, jer je taj minimun prihvatljive javne komunikacije neophodan za bilo kakvu vrstu saradnje, a saradnja mora postojati između svih tih segmenata vlasti. Ipak je neprimjeren način javne komunikacije između njih", rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je prokomentarisao ranije izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

"Ranije njegove izjave smo tretirali kao jasan pritisak na pravosuđe. Tu smo dali savjet i mišljenje. Mektić je političar i ima pravo komentarisati sve segmente društva. Neke Mektićeve kritike su opravdane, ali i u njima se mora imati mjera i ne smije se preći u populizam i ostvarivanje političkih poena na način onemogućivanja saradnje sudske i izvršne vlasti".

Za kraj gostovanja na N1 televiziji Milan Tegeltija je kazao da nema favorita za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te da će on iduće godine vjerovatno ponovo konkurisati za mjesto predsjednika VSTV-a.

(N1/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...