OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite jednostavni kolač od riže na starinski način

Potrebno je samo malo prhkog tijesta, standardno skuhana riža u mlijeku, par jaja, prstohvat vanilije i fantastični kolač za svaki dan je tu

  • Gastro

  • 13. Mar. 2018  

  • 0

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

200 g brašna

150 g maslaca

100 g šećera

1/2 vrećice praška za pecivo

1 vanilin šećer

1 jaje

Za nadjev od riže:

1 l mlijeka

250 g riže okruglog zrna

100 g šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

3 jaja

PRIPREMA:

Za prhko tijesto pomiješajte brašno s šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte omekšali maslac i jaje pa umijesite kompaktno tijesto. Tijesto formirano u kuglu omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak na 30-ak minuta.

U lončić koji prethodno isplahnete sa malo hladne vode ulijte mlijeko, dodajte polovicu šećera i vanilin šećer pa kada zakuha usipajte rižu. Kuhajte rižu na sasvim laganoj vatrici uz povremeno i često miješanje 15-20 minuta.

Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa ostatkom šećera pa kada se lijepo zapjeni, ulijte tu smjesu u mekanu i kuhanu rižu. Na kraju dodajte posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Prhko tijesto razvaljajte i rasporedite po dnu podmazanog i pobrašnjenog lima srednje veličine, preko njega rasporedite masu od riže i jaja, zagladite površinu pa pecite u pećnici na 175ºC 25-30 minuta.

Pečeni kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

(SB / Recepti)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...