TRANSPARENCY INTERNATIONAL UPOZORAVA: Komisija za odlučivanje o sukobu interesa - u sukobu interesa!

Transparency International u BiH smatra da nemogućnost postupanja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Dragana Čovića pokazuje da je iluzorno očekivati od tijela kojeg sačinjavaju parlamentarci, ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno odlučuju o tom istom sukobu.

  • Društvo

  • 13. Mar. 2018  13. Mar. 2018

  • 2

Hrvatski narodni sabor (HNS) čiji je predsjednik Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je u prošloj godini iz kantonalnih budžeta više od 16.000 KM, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđa da izabrani zvaničnici ne smiju obavljati dužnosti ovlaštenih lica u udruženjima i fondacijama koja se finansiraju iz javnih budžeta u iznosu većem od 10.000 KM.

Iako se ovaj slučaj našao na dnevnom redu Komisija za odlučivanje o sukobu interesa se još uvijek o njemu nije očitovala, jer se sjednice Komisije već dva puta nisu mogle održati zbog nedostatka kvoruma. Kvorum je izostao i zbog toga jer na jednoj od sjednica nisu bile prisutne stranačke kolege predsjednika HDZ-a. Propisani način održavanja sjednica i donošenja odluka omogućava Komisiji da se međustranačkim dogovorima blokira rad ovog tijela kad god to zahtijevaju politički interesi njenih članova.

Prema mišljenju Transparency International u BiH (TI BiH) ovaj slučaj samo pokazuje da je iluzorno očekivati od tijela koje sačinjavaju parlamentarci, ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno odlučuju o tom istom sukobu.

TI BiH smatra da slučaj Čovića i HNS-a samo pokazuje da je neophodno čim prije donijeti novi Zakon o sukobu interesa kojim bi se predvidjelo da o sukobu interesa odlučuje nezavisno tijelo koje bi sačinjavali stručnjaci birani putem javnog konkursa. Novi prijedlog Zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru od strane osam zastupnika Predstavničkog doma, proširuje i krug lica na koje bi se odnosio čime bi se predvidio i veći broj situacija koje bi mogle predstavljati sukob interesa.

TI BiH poziva parlamentarce da čim prije usvoje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa kojim bi se ovo pitanje konačno regulisalo na način da se efikasno sprečavaju nedozvoljeni uticaji na obavljanje javnih funkcija, ali i kako bi se osnovalo novo nezavisno tijelo koje će obavljati svoju funkciju profesionalno i bez političkih upliva.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...