RAMIZ TURULJA, IZDAO JE PRIJATELJE, ALI NE I BRATA: Ko je "ugledni utemeljitelj" stranke "Narod i pravda", koji je zbog "brata Dine" napustio prijatelje Bakira, Seku, Fahru i Zlatka?

Sugovornici "Slobodne Bosne" ga znaju kao dugogodišnjeg bliskog i odanog suradnika Senada Šahinpašića Šaje, od kojeg se godinama nije odvajao u Sarajevu, kao ni na "isturenom komandnom mjestu" u Šajonima na obali Drine

  • Mini market

  • 18. Mar. 2018  18. Mar. 2018

"'Narod i pravda' je uzburkala odnose u redovima mojih prijatelja. S jedne strane su oni koji me podržavaju, javno ili ne, a s druge strane oni koji me napadaju".

Ovako svoju političku ispovijest na društvenim mrežama započinje izvjesni Ramiz Turulja. Ko ono bijaše Ramiz Turulja? Malo ko zna. Znamo tek da čovjek, ima prijatelje, ne jednog, dvojicu, trojicu... nego čitave "redove prijatelja"! Neki njegovi prijatelja ga "podržavaju", drugi "napadaju". Javno, nejavno, pa i odjavno. Šta još o sebi kaže rečeni Turulja. Pa, veli da je "za svojih 48 godina života imao priliku živjeti i raditi sa mnogim ličnostima iz političkog života, iz različitih stranaka. Većinu od njih ih i dalje poštuje, a za neke od njih ne može reći da ih voli".

Ko su prijatelji koje Ramiz Turulja "voli"? "Bakir, Seka i Fahro su ti ljudi". A ko su oni, među njegovim prijateljima koje (samo) poštuje? "Šef moje supruge, profesor Lagumdžija, spada u ovu grupu ljudi", piše 48-godišnji Turulja. Ni to nije sve, Turulja otkriva i sljedeće: "Poznajem i mnoge druge ljude iz SDA i SBB-a i svih drugih političkih opcija i smatram ih svojim prijateljima."

Na ovu nesvakidašnju ispovijest, koju od njega niko nije tražio, Ramiz Turulja se odlučio samo da bi pokazao veličinu rizika, proporcije žrtve, kojima se izvrgao nakon što je stao uz aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i hrabro se, bez straha od posljedica, uvrstio među osnivače njegove stranke „Narod i pravda“. Elmedin Konaković je, za razliku od drugih poltičara, onih koje voli i onih drugih koje cijeni, otkriva Turulja "također moj prijatelj, ali i moj brat, neko za čijom sam idejom srcem krenuo, ali i neko u čije riječi i nijet čvrsto vjerujem".

Faksimil: Facebook

U jednom ranijem oglašavanju na društvenim mrežama, dok se još nije znala politička sudbina Elmedina Konakovića, društveno i poltički umreženi Turulja je uz razigranu fotografiju sa premijerom pribilježio i sljedeću misao, da mu slučajno ne bi pobjegla: "Hrabro srce, britka sablja, pravedni brat, srce mi je puno jer te imam za ahbaba."

UMREM LI, BIĆE TO OD SRCA

Nije se Turulja odučio "od srca" pridružiti Konakovićevom "projektu" ni zbog sebe, ni zbog njega, nego "zbog moje djece, zbog budućnosti". I nakon svega, ostaje, ne pomjera se, isto pitanje: ko je, uopće, taj, čemu služi, odakle je taj Turulja čije je pristupanja stranci "brata i ahbaba" Konakovića, kako on tvrdi, uznemirilo javnost, razljutilo njegove brojne političke prijatelje.

"Dnevni avaz" piše da je poduzetnik koji je dobijao poslove na sumnjivim tenderima Vlade Elmedina Konakovića. Portal "Faktor" otkriva da je svojevremeno bio na čelu jedne "Avazove" firme u vlasništvu Fahrudina, pardon Azre Radončić. Poznato je i da je predsjednik bilijar kluba "Predator" i menadžer Sanjina Pehlivanovića, mladog svjetskog prvaka u tom sportu.

Sugovornici "Slobodne Bosne" ga znaju kao dugogodišnjeg bliskog i odanog suradnika Senada Šahinpašića Šaje, od kojeg se godinama nije odvajao u Sarajevu, kao ni na "istrurenom komandnom mjestu" u Šajonima na obali Drine. Svi prijatelji koje navodi, koje voli i koje poštuje, "Bakir, Seka i Fahro", su i Šahinpašićevi, bivši, ili i sadašnji ahbabi, pa je umjesno pretpostaviti da ih je Turulja stekao uz pomoć Šaje, jedinog čovjeka sa američke "crne liste" sa mjestom stanovanja u Ustikolini.

Druženje i haverisanje sa Šahinpašićem ostavilo je snažan, neprolazan utjecaj na 48-godišnjeg Turulju, na svakom planu, pa i sferi "kulture monologa". Ostale su u usmenoj predaji nezaobravne brojne Šajine jezičke bravure, poput one kada je za jednog policijskog dužnosnika kazao "da treba naći crnca da mu z..zi kćerku", nakon koje je uhapšen i kratko vrijeme proveo u ćuzi.

Ramiz Turulja, nije vidio zatvora, mada bi se svaka pravna država potrudila da mu to priušti nakon njegovih krvoločnih prijetnji upućenih prije deset godina organizatorima i učesnicima neodržanog sarajevskog "Queer Sarajevo Festivala". Nisu kažnjeni ni vehabijski militanti koji su te večeri premlaćivali učesnike, pored ostalih i Predraga Kojovića, današnjeg poslanika u Kantonalnoj Skupštini, koja je izabrala "brata, hrabro srce", premijera Konakovića.

KEMO JE DODAO JOŠ I TO...

"Treba dopustiti pederima da organizuju paradu, a onda ih namlatiti bejzbol palicama, poljevati benzinom i zapaliti užu grupu organizatora, a određen broj pedera i lezbejki ubiti kod Vječne vatre kao opomenu za sve buduće generacije koji bi kao mislile napraviti nešto tako". Nije ovu "zapaljivu" prijetnju Turulja sam smislio, nego je kao pravi vjernik, musliman, podsticaj i uporište za njih našao u "spuštenim Knjigama", u kojima "Bog kaže da je to bolest i da ti i takvi zaslužuju najgore kazne, odnosno da se mogu kamenovati, bičevati, politi benzinom i sve što sam gore naveo".

Dakle, strijeljanje pedera pred Vječnom vatrom, nije originalna Turuljina ideja, nego je je Bog predvidio (kao i benzin) u "spuštenim Knjigama".

Nije, naravno, Ramiz Turulja nikakve sankcije za otvorene prijetnje smrću snosio, zato što to nije predviđeno u "spuštenim knjigama", ali i zbog toga što njegovo sankcionisnje nisu dopuštali "njegovi prijatelji". Uostalom, eno u stranci "Naroda i pravde" hadžije-visokog krila Elmedina Konaković još jednog "utemeljitelja", Kemala Ademovića, koji se nije zadržavao samo na prijetnjama neistomišljenicima, nego je i (također, nekažnjeno) prelazio na djelo. Ko ne vjeruje, neka pita rahmetli Nedžada Ugljena i pokojnog Jozu Leutara...

(S.B.)

loading...

trenutak ...