SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: “Crvene beretke” koje su počinile zločine u Bosanskom Šamcu i Cazinskoj krajini bili su dobrovoljci iz Srbije

Advokat Bakrač dokazivao je i da su “Crvene beretke” čiji su pripadnici, po optužnici, počinili zločine u Bosanskom Šamcu bili “dobrovoljci” iz Srbije i mještani, koji su prethodno prošli obuku u bazi u Pajzošu u istočnoj Slavoniji, koju je po tužiocima držala SDB Srbije.

  • Hronika

  • 22. Mar. 2018  22. Mar. 2018

  • 1

Vojni vještak Haškog tužilaštva Reynaud Theunens, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Franka Simatovića Frenkija, ostao je pri iskazu da su počinioci zločina u BiH bili povezani sa Službom državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač dokazivao je da paravojske iz Srbije koje su učestvovale u zauzimanju opština u BiH – pri čemu su, po optužnici, počinile zločine – nisu bile pod kontrolom SDB-a Srbije.

Po Bakraču, “Crvene beretke” koje su učestvovale u zauzimanju Brčkog, pod komandom Živojina Ivanovića zvanog Žika Crnogorac, bile su u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske autonomne oblasti Krajine.

Theunens se, međutim, pozvao na dokumente iz tog vremena po kojima je Ivanović bio “pripadnik Jedinice za specijalne namjene SDB-a Srbije”.

Theunens je podsjetio na Simatovićeve riječi s proslave godišnjice te jedinice 1996. godine, zabilježene na snimku koji je uveden u dokaze, da je u Hrvatskoj i BiH “sve moralo biti rađeno u tajnosti”.

To je, po Theunensu, bio izraz “očigledne potrebe” vlasti u Beogradu da “prikriju kome jedinica pripada” i tako sakriju svoju umiješanost u rat van Srbije.

Sličnu argumentaciju Simatovićev branilac upotrijebio je i u vezi sa zauzimanjem Doboja, tvrdeći da su “Crvene beretke” pod komandom Radojice Božovića bile u sastavu MUP-a Republike Srpske (RS).

Theunens je uzvratio da to ne isključuje da je, istovremeno, Božović bio pripadnik SDB-a Srbije, što je, po dokumentima, bio prije i poslije operacije u Doboju.

Advokat Bakrač dokazivao je i da su “Crvene beretke” čiji su pripadnici, po optužnici, počinili zločine u Bosanskom Šamcu bili “dobrovoljci” iz Srbije i mještani, koji su prethodno prošli obuku u bazi u Pajzošu u istočnoj Slavoniji, koju je po tužiocima držala SDB Srbije.

Ne opovrgavajući da su pripadnici te jedinice u Šamcu bili pod komandom Jugoslovenske narodne armije (JNA), Theunens je odbacio kao malo vjerovatno da su dobrovoljci iz Srbije spontano otišli na ratište, s obzirom na činjenicu da su obučavani u Pajzošu, a potom u Šamac prebačeni helikopterom.

Odbrana je nastojala i da umanji Simatovićevu ulogu u operaciji “Pauk”, kojom su snage pod kontrolom SDB-a Srbije na vlast u Cazinskoj krajini vratile Fikreta Abdića, koji se prethodno sukobio s Armijom BiH.

Theunens je, međutim, ostao pri svjedočenju da je Simatović imao “komandu i kontrolu” nad jedinicama koje su učestvovale u operaciji i da je bio veza između šefa SDB-a Jovice Stanišića i trupa na terenu.

"Frenki je bio u mogućnosti da naredi gdje da bude usmjerena artiljerijska i minobacačka vatra", naznačio je Theunens.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...