SARAJEVO ĆE DOBITI PODZEMNU GARAŽU NA POFALIĆIMA: Pribavljene urbanistička i saobraćajna saglasnost

Iako su Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo još u septembru 2016. godine potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji podzemne garaže "G3" u ulici Kolodvorska na Pofalićima, iz te općine su potvrdili da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo još nije izdao zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.

  • Društvo

  • 01. Apr. 2018  01. Apr. 2018

  • 0

Također su naglasili da su izdali urbanističku saglasnost za radove na izgradnji objekta javne kolektivne garaže i vanjskog uređenja sa kolskim i pješačkim saobraćajnim rješenjem u svrhu opsluživanja objekta garaže, kao i urbanističku saglasnost za izvođenje geotehničkih radova u svrhu izrade projektne dokumentacije.


Iz Zavoda za izgradnju Kanton Sarajevo očekuju da će se investiciono-tehnička dokumentacija biti finalizirana tokom aprila. Također su naglasili da su do sada prikupili urbanističku i saobraćajnu saglasnost te da projektanti trenutno rade na završnoj fazi dokumentacije za objekt i pripremi za izvođenje radova.

Sporazumom su regulisana međusobna prava i obaveze između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva saobraćaja KS na zajedničkoj izgradnji višeetažne podzemne garaže na građevinskoj parceli površine od 1.980 kvadratnih metara, zbog rješavanja saobraćaja u mirovanju i zadovoljenja potreba građana općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Podzemna garaža bit će kapaciteta 230 parking mjesta. Radi se o javno-privatnom partnerstvu u realizaciji projekta, što znači da će se sav prihod dijeliti u skladu sa ulogom, te će se direktno investirati u saobraćajnu infrastrukturu.

Izgradnjom garaže rješava se problem saobraćaja u mirovanju, a posebno građanima koji žive u obližnjim ulicama, ali i u blizini objekta Hitne pomoći. Početna vrijednost ulaganja u izgradnju podzemne garaže je oko 3.480.000 KM, Općina Novo Sarajevo ulaže zemljište u tržišnoj vrijednosti 1.485.000 KM, a Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja, investira izgradnju podzemne garaže u početnom iznosu gotovo 2.000.000 KM.

(FENA/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...