SIFET PODŽIĆ TEŠKO OPTUŽUJE: "Srbija je uzročnik svih problema..."!

Posjeta susjednoj Srbiji, sigurnosni izazovi za našu državu, Izborni zakon, nastup ljevice na predstojećim izborima i utjecaj međunarodnog faktora u Bosni i Hercegovini su teme koje je Sifet Podžić komentarisao u današnjem izdanju Novog dana.

  • Politika

  • 02. Apr. 2018  02. Apr. 2018

  • 7

Podžić kao zastupnik Demokratske fronte (DF) i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) je prenio svoje utiske posjete Odboru za odbranu Skupštine Srbije. Razlog posjete su bili kako je ova država učinila transparentijim javne nabavke u oblasti odbrane i sigurnosti i kako je odgovorila na izbjegličku krizu.

"Posjeta Srbiji je planirana godišnjim planom. Desila se u nezgodno vrijeme, kada su se dešavali incidenti na Kosovu. Posjetili smo državu koja ima vrlo slične borbene sisteme našim. S Odborom za odbranu Skupštine Srbije smo razgovorali i o upotrebi vojske u toku izbjegličke krize. Srbija jeste upotrebljavala svoju vojsku u toku izbjegličke krize. Vidjeli smo jako dobrih stvari u toku posjete. Neka rješenja iz Srbije je teško primijeniti kod nas. Ali mislim da je podzakonske akte moguće mijenjati kako bismo javne nabavke učinili transparentnijim kao u Srbiji. Moj prijedlog će biti da ako nemamo dovoljno graničnih policajaca, angažujemo naše vojnike u slučaju da još veći broj izbjeglica počne pristizati u BiH. Za očekivati je da s toplijim danima, 48.000 izbjeglica koje se nalaze između Crne Gore i Grčke počnu migrirati preko južne granice naše zemlje", objašnjava Podžić.

Smatra da bi BiH trebala raditi na odvraćanju izbjeglica:

"Situacija je trenutno pod kontrolom. Posjetili smo Graničnu policiju i Agenciju za strance BiH. Trenutno je u BiH oko 1.000 izbjeglica. Naši kapaciteti za prihvat izbjeglica nisu dovoljni. Trebali bismo raditi na odvraćanju izbjeglica. Uz dužno poštovanje prema njima kao izbjeglicama, moramo imati na umu da se tzv. Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) raspada, što jeste opasnost. Uvijek postoji opasnost da se neko od njih provuče među izbjeglicama".

Podžić tvrdi da naše vlasti za sada poprilično dobro kontrolišu mogući dolazak takvih osoba.

Na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH koja će biti održana prekosutra, bit će razmtran izvještaj državnog ministra sigurnosti, Dragana Mektića o paravojnim organizacijama. Podžić je mišljenja da nema razloga za zabrinutost, ako je suditi na osnovu tog izvještaja.

"Izvještaj je na 18 stranica. Ako je suditi na osnovu onoga što je navedeno, nema razloga za brigu", kaže Podžić.

Pri tome je ukazao da ukoliko se procijeni da su neke grupe opasne, može se predložiti da se zabrani njihovo djelovanje. Osvrnuo se i na nedavnu posjetu "Noćnih vukova" našoj državi:

"Bilo je tu propagande. Oni mogu biti opasnost, ali mislim da im se pridavalo previše značaja. Nije isključeno da oni u BiH mogu naći neke istomišljenike koji bi mogli izvršiti neku diverziju".

Podžić je komentarisao i aktuelnu političku situaciju, prvenstveno pitanje izmjene Izbornog zakona i eventualni zajednički nastup ljevice na predstojećim izborima. Mišljenja je da do izmjena Izbornog zakona neće doći tj. da će opšti izbori biti održani prema postojećem zakonodavstvu kojeg je ocijenio kao diskriminirajućim. Za njega je prijedlog izmjena Izbornog zakona Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) dodatno diskriminirajući. Mišljenja je da je zajednički nastup bh. ljevice na izborima posljednja šansa da se stvari učine normalnim.

Na pitanje da li međunarodna zajednica ima prijedlog Izbornog zakona, odgovorio je sljedeće:

"Međunarodna zajednica, posebno EU luta u BiH, kao što je lutala 1992., a to nas je skupo koštalo. Na žalost EU se gubi i kada je u pitanju odnos prema Zapadnom Balkanu jer je velika greška davati prednost Srbiji i Crnoj Gori u integracijama. Da budemo svjesni, svi smo pametni, uzročnik svih problema je Republika Srbija, bila i dan danas je", kazao je Podžić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...