"ŽRTVE SMO PREVARE I NEMARA": Šatorović i Sivro uveli stotinu prosvjetnih radnika u sudski proces, pa ih ostavili na cjedilu

Više od stotinu nastavnika tri osnovne škole u općini Hadžići već godinama prolazi kroz golgotu, tvrdeći da su žrtve prevare i nemara, između ostalih i Sindikata obrazovanja FBiH na čijem je čelu Selvedin Šatorović, te kantonalne filijale istog sindikata koju vodi Saudin Sivro.

  • Mini market

  • 03. Apr. 2018  

  • 1

Svi oni su primorani platiti visoke kazne od najmanje hiljadu pa i do pet hiljada maraka zbog pravnog postupka u koji su uvedeni, kako kažu, obmanom, a potom ostavljeni na cjedilu od strane sindikata. Oni su naime prije nekoliko godina, stavili svoje potpise na tužbu protiv škola u kojima rade, a zbog neisplaćenih primanja po osnovu kolektivnog ugovora kojeg je potpisao kantonalni sindikalni predsjednik Saudin Sivro.

Ističu da je sindikat od početka bio upoznat i ohrabrivao je njihov postupak. Rečeno im je, kako su u razgovoru prenijele Jasmina Hrnjica, Halima Ramić, Esma Šehić i Aida Kulenović, da imaju osnova tražiti svoja prava te da su slične tužbe već prolazile na sudu. No, škole su angažirale advokate i njihove su tužbe pale na sudu. Sada, zbog ugovora koje su škole potpisali sa advokatima, oni plaćaju iznose i po nekoliko hiljada maraka advokatskim uredima.

Mi smo dovedeni u zabludu od strane sindkata na čijem je čelu Selvedin Šatorović i zata plaćamo visoku cijenu. Naša procjena je da smo ukupno platili više od 600.000 maraka po raznim osnovama. Krivimo sindikat, od početka su sa svime upoznati, krivimo Šatorovića, Sivru, ali i uprave naših škola. Rekli su nam da su iste tužbe drugi dobijali, a mi smo gubili. Zašto nam se ovo dešava – pita Hrnjica.

Esma Šehić kaže da su tokom postupka više puta prevareni, te da su i same škole sklapale vrlo sporne ugovore sa advokatima koji su posebno plaćani, da bi nakon postupka naplaćivali dodatno od nastavnika. Među njima je i ugledni advokat Hakija Kurtović, koji je također u ranijim sporovima zastupao sindikat na čelu sa rođački povezanim sindikalnim dvojcem Šatorovićem i Sivrom.

Škole su krile od nas ugovore sa advokatima, ostavljeni smo na cjedilu, na milost i nemilost. Već mjesecima vodimo postupak, ali Sindikat nije ni prstom mrdnuo. Naprotiv, oni su nas i uvukli u ovo. Sivro nam je rekao da ga se ovo ne tiče da je to naša privatna stvar - kaže Šehić.

Njena kolegica podsjeća da su pokušali dobiti pomoć od Šatorovića, ali su naišli na zatvorena vrata.

O svemu ovome smo na vrijeme upoznali Šatorovića i bili smo na sastanku sa Sivrom. Oni su rekli da nam ne mogu pomoći, te da nemaju novca – ističe Hrnjica. Međutim, postavlja se pitanje otkuda im novac za njihove visoke plaće. Podsjećanja radi, mediji su već pisali da je Šatorović jedan od naplaćenijih sindikalaca u regiji sa mjesečnim redovnim primanjem koji iznosi i do 3000 KM i godišnjim vanrednim primanjem u iznosu od oko 10 000 KM.

Sagovornice "Vijesti" kažu da je takav odnos sramotan, ako se zna koliko aktuelna uprava sindikata ima sredstava i na šta ih troše. Više od stotinu prosvjetnih radnika čeka ili je već dobilo izvršne presude te naloge da hiljade maraka uplate na račun advokata koje su škole angažirale.

Sve je ovo duboko sumnjivo, način na koji smo podsticani da potpisujemo tužbe, onda i reakcija škola koje su dale sva prava advokatima i sada činjenica da mi plaćamo kazne, ne školama koje smo tužili nego advokatima koje su škole već obilato nagradile i to još advokatu Hakiji Kurtoviću kome je sindikat na čelu sa Selvedinom Šatorovićem ranije uplaćivao visoke honorare. Uvjerene smo da postoji određena veza između svih aktera radi ostvarivanja lične koristi uključujući i sindikat – ističu sagovornice.

(vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...