Vijesti
VELIKI LOMOVI U BANJOJ LUCI: Kompletna uprava Elektroprivrede RS-a podnijela ostavke!
Prije 5h0
Ovaj hljeb može biti sjajno rješenje ako vam ostane pirea od ručka, a zaista ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće za uspješnu pripremu
Gastro
14. Apr. 2018 14. Apr. 2018
0
Iako krompir nije tipičan sastojak u pravljenju hljeba, toj svakodnevnoj namirnici daje jednu posebnu teksturu i mekoću. Može trajati nekoliko dana i neće izgubiti svoju svježinu. Odlično se slaže uz sir, puter, kiselo mlijeko, ali i kao običan hljeb uz razna jela.
1/2 šoljice mlijeka
1/2 šoljice pirea od krompira
3 čajne kašike šećera
2 čajne kašike omekšalog putera
1 ½ šoljice namjenskog brašna
1 jaje
1 suhi kvasac
4 čajne kašike mlake vode 1 kašikica soli
Zagrijte mlijeko i ulijte ga u zdjelu za miksanje. Dodajte krompire, šećer i puter, i ručno umiješajte. Kada se smjesa ohladi dodajte 1 ½ šoljicu brašna i jaje miješajući ručno dok se sastojci ne prožmu.
U drugoj zdjeli otopite kvasac u vodi i zatim ga dodajte smjesi od krompira. Posolite i izmiješajte sastojke.
Pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu oko sat i po da se odmori.
Onda dodajte preostalu 1 ½ šoljicu brašna, a zatim koristeći se nastavkom za miješanje hljeba, miksajte sedam minuta ili mijesite 10 minuta ručno.
Tijesto stavite u čistu namašćenu zdjelu i pustite da se diže dok se volumen ne udvostruči.
Zagrijte rernu. Tijesto stavite u okrugli pleh, pokrijte i pustite da se ponovo digne. Na vrhu plitko zarežite tijesto i pospite s malo brašna. Pecite oko 30 do 40 minuta.
Prijatno!
(SB/Gastro.24sata.hr)
Vijesti
VELIKI LOMOVI U BANJOJ LUCI: Kompletna uprava Elektroprivrede RS-a podnijela ostavke!
Prije 5h0
Hronika
DODIK RAZGOVARAO SA DAVIDOVIM OCEM: Ko je odlučio da se istraga o Davidovoj smrti povjeri Kostreševiću?
Prije 5h0
Regija
VUČIĆ PRED ŠEFICOM EU DIPLOMATIJE PRIČAO O ŠEŠELJU: Branio ga, a onda žestoko napao Hrvatsku
Prije 5h0
Hronika
POGINUO MOTOCIKLISTA: Na zadnjem točku preticao dva kamiona
Prije 6h0
Gastro
DANAS SE U KUHINJI PRAVIMO KINEZI: Na brzinu napravite piletinu na kineski način i oduševite ukućane
18. Apr. 20180
Gastro
NIJE KLASIČNA, ALI JE IZVRSNA: Toplu krompir salatu pripremite za ručak, a možete i za večeru
18. Apr. 20180
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Za samo 45 minuta do slasnog rižota s kozicama i šparogama
17. Apr. 20180
Gastro
VRIJEME JE ZA RIBU: Danas za ručak predlažemo ukusni oslić s krumpir salatom
Prije 22h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.