BLIC TEST INTELIGENCIJE: Znate li odgovore na ova pitanja?

Pokušajte riješiti ovaj kratki IQ test i provjerite svoje sposobnosti razmišljanja kroz nekoliko mozgalica. Rješenja na sva pitanja se nalaze na dnu stranice.

  • Zabava

  • 15. Apr. 2018  15. Apr. 2018

  • 0

Na izložbi
Na izložbi kućnih ljubimaca sve su životinje, osim dvije, mačke. Sve osim dvije su psi, i sve osim dvije su ptice. Koliko je životinja na izložbi?

Čarape
Skijaš Ivica krenuo je na skijanje, ali je zaboravio čarape. Vratio se u sobu, međutim svjetlo ne radi. Nema veze, pošto Ivica zna da u ladici ima 10 pari bijelih, 10 pari crnih i 11 pari zelenih čarapa. Ali, sve su izmiješane. Koliko čarapa Ivica mora uzeti kako bi bio siguran da će imati najmanje jedan par iste boje?

Podjela deva
Stari beduin je na samrti pozvao svoja tri sina uz postelju i rekao im: "Ostavljam vam 17 deva u nasljedstvo, s tim da ih podijelite ovako: najstarijem od vas pripada polovica broja deva, srednjem - jedna trećina, najmlađem jedna devetina." Kako sinovi nisu uspjeli podijeliti deve prema očevim željama, pozvali su u pomoć seoskog mudraca. Mudrac je podijelio braći deve točno kako je njihov preminuli otac zahtijevao. Kako je on to izveo?

Stari zadatak
Ovo je poznati stari zadatak koji se spominje u spisima još iz 8.st. Seljak je trebao prevesti preko rijeke vuka, kozu i kupus. U čamac je mogao stati samo čovjek, a s njim ili vuk, ili koza ili kupus. Ako ostavi vuka samoga s kozom, vuk će ju pojesti, a ako ostavi kozu s kupusom, koza će pojesti kupus. Kad je seljak s njima, nitko nikoga ne jede. No, seljak ih je sve troje uspješno prebacio na drugu obalu. Kako je to uspio?

Duljina vlaka
Dva vlaka išla su jedan prema drugomu te se mimoišla na paralelnim kolosijecima. Prvi se kretao brzinom od 46km/h, a drugi brzinom od 62km/h. Putnik koji je sjedio u drugom vlaku primijetio je da je prvi vlak prošao mimo njega za šest sekundi. Kolika je duljina prvog vlaka?


Koliko im je godina?
Majka je imala 26 godina kada je rodila kćer, a 311 godinu kada je rodila sina. Koliko danas svatko od njih ima godina ako svi zajedno imaju 60 godina?


Krave, telad i volovi?
Stočar je prodao 100 grla stoke: krava, volova i teladi za 100000 maraka. Krave je prodao po 2000 maraka, volove po 1000 maraka, a telad po 500 maraka. Koliko je imao krava, koliko volova i koliko teladi?

Rješenja:

Na izložbi - Jedan pas, jedna mačka i jedna ptica.


Čarape - Unatoč broju čarapa u ladici, postoje samo 3 boje. Tako da ako Ivica uzme 4 čarape, sigurno će imati jedan par iste boje.


Podjela deva - Mudrac je dojahao k braći na svojoj devi i priključio se njihovim devama tako da je tada bilo "skupa" 18 deva. Najstariji brat ih je onda uzeo 1/2 (9), srednji 1/3 (6), a najmlađi 1/9 (2), zatim je mudrac sjeo na svoju devu i odjahao.


Stari zadatak - Seljak je prvo prenio ovcu u čamcu, a ostavio vuka i kupus, zatim je prenio vuka, ali je u čamcu sa sobom poveo ovcu natrag, zatim je preveo kupus i na kraju je vratio ovcu na drugu obalu.


Duljina vlaka - Brzina kretanja putnika koji se nalazi u drugom vlaku, u odnosu na kretanje prvog vlaka je 46+62=108km/h ili 30m/s. Tako da je duljina prvog vlaka 30x6=180m.


Koliko im je godina? - Kada se rodio sin kći je imala 5 godina. Kći i majka su ukupno imale 36 godina. 60-36=24; 24/3=8. Dakle, sin 8, kći 13 i majka 39 godina.


Krave, telad i volovi? - 10 krava, 60 volova i 30 teladi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...