ČITAJ KAKO JE NAPISANO: Zastupnica Majkić krivo pročitala podatke o javnom dugu

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić prokomentirala je informaciju da je BiH u prošloj godini smanjila javni dug za skoro 750 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Zastupnica Majkić smatra kako je to „dokaz da entiteti izvršavaju sve svoje obaveze“.

  • Mini market

  • 16. Apr. 2018  16. Apr. 2018

  • 1

“Obistinilo se da je 750 miliona KM duga manje nego u prethodnom periodu, što je dobar signal da, ne samo BiH, već i entiteti izvršavaju sve svoje obaveze. Za napade kako se bez ikakvog osnova zadužujemo i kako idemo ka dužničkom ropstvu, dokazalo se, evo, da to nije tako“, naglasila je ona.

Majkićeva se referirala na jučerašnju izjavu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji je rekao da je javni dug države smanjen za skoro 750 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

“Javni dug BiH na dan 31. decembar 2017. godine iznosi 11.353,62 milijardi KM U odnosu na 31. decembar 2016. godine javni dug smanjen je za 744,59 miliona KM“, rekao je ministar Bevanda.

No, stvari na „terenu“ izgledaju malo drukčije nego što ih želi predstaviti Dodikova zastupnica Dušanka Majkić. Istina je da je javni dug BiH smanjen za skoro 750 miliona KM, ali također je istina da je javni dug isključivo smanjen u Federaciji BiH dok je u Republici Srpskoj ostao na istoj razini kao i godinu ranije.

Prema oficijelnim podacima, upravo onim na koje se poziva zastupnica Dušanka Majkić, tokom cijele 2017. godine javni dug Federacije BiH smanjen je za 633 miliona KM.

Navedenom smanjenju duga Vlade Federacije BiH tokom 2017. godine u određenoj mjeri doprinijeli su i pozitivni spoljni faktori, odnosno pad vrijednosti USD u odnosu na euro, što je doprinijelo smanjenju spoljnog duga za 218 miliona KM, a 418,44 miliona KM je rezultat stvarnog efektivnog smanjenja javnog duga.

Nasuprot tome, javni dug u RS-u nije smanjen, kako tvrdi zastupnica Majkić, nego je ostao na istoj razini ili je čak i blago porastao, ako se izuzmu vanjski efekti kao što je pad dolara u odnosu na euro.

Mjereno po glavi stanovnika, javni dug u Republici Srpskoj više je nego dva puta veći od javnog duga per capita u Federaciji BiH. Taj odnos se u 2017. godini dodatno pogoršao.

(A.M.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...